skip to Main Content

Moodys L Reuters

 

Međunarodna agencija za ocjenu državnog (suverenog) kreditnog rejtinga Moody’s Investors Service potvrdila je kreditni rejting Bosni i Hercegovini, B3 sa stabilnim izgledima.

U obrazloženju potvrde kreditnog rejtinga i očekivanih izgleda stabilnosti, analitičari agencije Moody’s ocijenili su da je ekonomsko stanje u BiH posljedica sporog napretka u ostvarenju neophodnih strukturnih reformi; posljedično, i nivo dohotka je znatno ispod prosjeka Evropske unijem, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH (CBBIH).

Složen politički sistem u zemlji utiče na efikasnost vlasti/javnog sektora, navode analitičari. Navodi se da je Bosna i Hercegovina umjereno zadužena zemlja, što doprinosi njenoj fiskalnoj snazi i omogućava joj da, i pored ograničenog pristupa vanjskom finansiranju, može računati na dalju finansijsku podršku međunarodnih finansijskih institucija.

Stabilni izgledi odražavaju očekivanja analitičara agencije Moody’s da će napredak u provedbi vladine reformske agende omogućiti potrebnu finansijsku i tehničku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali da rizici u provedbi, naročito oni koji dolaze iz izazovnog političkog okruženja, mogu ometati reforme.

Kreditni rejting BiH, prema mišljenju analitičara te agencije, mogao bi se poboljšati ukoliko dođe do jačanja institucija kroz implementaciju strukturalnih reformi i do unapređenja političkih prilika, dok bi do smanjenja kreditnog rejtinga moglo doći  ukoliko BiH ne postigne dogovor s MMF-om i ne uspije provesti reforme na putu ka evropskim integracijama, navodi se u saopćenju iz CBBiH.

(Poslovne novine)

Back To Top