skip to Main Content

 

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi izjavio je da je u proteklih nekoliko mjeseci ostvaren značajan napredak u pregovorima BiH s tom međunarodnom finansijskom institucijom.

BiH je u finalnoj fazi komunikacije sa MMF-om radi dobivanja kreditnog aranžmana od milijardu KM, odnosno ojačanog programa reformi.

– Trenutno smo u fazi kada se dogovaramo o setu politika koje je potrebno provesti prije nego što Izvršni odbor MMF-a odobri program. Na taj način demonstrirali bismo opredijeljenost programu i otvorili put za daljnje reforme koje bi se provodile tokom programa. Svi ovi razgovori bit će zaključeni u kontekstu naredne misije MMF-a, koju tek trebamo zakazati – rekao je Parodi za Dnevni avaz.

Parodi je dodao i da su zadovoljni dosadašnjim progresom koji u provođenju mjera iz Reformske agende ostvaruje Vlada Federacije BiH.

– Također, zadovoljni smo i time da je FBiH usvojila kredibilan budžet za 2016. godinu koji je na liniji smanjenja duga u srednjoročnom periodu. Naravno, mi smo spremni da pružimo punu podršku Vladi FBiH u njenim reformskim nastojanjima, kazao je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

 

Izvor: FENA

Back To Top