skip to Main Content

Vlada Rs

 

Zakoni o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi, za koje je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao da ih je pustio u proceduru, nisu do kraja usaglašeni, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

-Iako smo u okviru radnih grupa insistirali da se ugrade primjedbe Vlade RS, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u proceduru uputilo zakonske akte u koje nisu ugrađeni stavovi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Vlade RS – navode iz ovog resora.

Smatraju da, ukoliko bi se u narednom periodu i desilo da dođe do zabrane izvoza mlijeka, institucije RS „ne bi mogle da snose nikakvu odgovornost, jer su svojim djelovanjem bile usmjerene na pronalaženje rješenja, koje bi bilo prihvatljivo i u najboljem interesu poljoprivrednih proizvođača“.

Napominju da je uslov EU, kada je u pitanju izvoz mlijeka, propisivanje jasne podjele nadležnosti i komandnog lanca, pa donošenje rješenja samo u zakonu na nivou BiH nije uslov sam po sebi i nije kompletno rješenje.

-Rješenje koje BiH mora da usvoji i implementira o pitanju komandnog lanca u službenim kontrolama mora biti u skladu sa ustavnim uređenjem i da obuhvata sve nivoe vlasti, a da li će to biti u okviru jednog ili tri zakona to je stvar unutrašnjeg uređenja.

RS, kada je riječ o tom pitanju, upravo predlaže i insistira da se poštuju i uvažavaju institucije i poštuje hijerarhija nadležnosti između državnih organa svih nivoa u BiH.

Zakoni, sami po sebi, nisu uslov EU već sistem koordinacije i RS neće dozvoliti da se data situacija koristi za bilo kakvo drugo preuzimanje nadležnosti u odnosu na ono što je neophodan preduslov za funkcionisanje vanjskotrgovinskog poslovanja, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

 

 

Izvor: FENA

Back To Top