skip to Main Content

Vijece Ministara

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine juče je na sjednici utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske,  s ciljem postizanja postepene liberalizacije i uzajamnog otvaranja tržišta dviju država  za ulaganja i trgovinu uslugama u skladu s Općim sporazumom o trgovini uslugama (GATS).

Daljnje otvaranje tržišta trebalo bi omogućiti priliv direktnih stranih investicija i time doprinijeti razvoju ekonomije u Bosni i Hercegovine. Istovremeno će liberalizacija trgovine uslugama bh. privrednicima omogućiti slobodan pristup tržištu Republike Turske, što će rezultirati povećanjem izvoza usluga i konkurentnosti.

Liberalizacija tržišta usluga donosi niže cijene i bolji kvalitet te proširuje  mogućnost izbora za potrošače i samim tim utječe na njihove uštede.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Back To Top