skip to Main Content

Skupština opštine Petrovo je na sjednici održanoj 11. maja 2016., donijela odluku da se kompaniji Messer BH Gas Sarajevo, podružnica Sočkovac, da pozitivno mišljenje na pokretanje postupka dodjele koncesije za istraživanje CO2, gasa i termomineralne vode na lokalitetu Ciguše-Bare u Sočkovcu opština Petrovo.

Naglašeno je da se pozitivno mišljenje daje uz uslov da buduća eksploatacija ničim ne ugrožava postojećeg koncesionara, te da se na oba eksploataciona polja uspostavi monitoring kako ne bi došlo do precrpljivanja ležišta CO2 i termomineralne vode između oba preduzeća.

– Prošlo je već četiri godine od izgradnje naše fabrike CO2 u Sočkovcu koja izuzetno dobro radi što pokazuje podatak da sve što proizvedemo mi i prodamo. Kompletan proizvodni kapacitet te fabrike na godišnjem nivou od 7200 tona svake godine je rasprodat. Ona je najbolji je primjer odlične saradnje između lokalne zajednice i investitora. Radi razvoja naših proizvodnih kapaciteta potrebno je vršiti nova istraživanja određenih lokaliteta CO2 i termomineralnih voda. Stoga smo uputili zahtjev za dodjelu koncesije za lokalitet Ciguše-Bare u opštini Petrovo i na Skupštini dobili dozvolu. Postupat ćemo kao i do sada u skladu sa odredbama i nadam se da ćemo dobiti pozitivne nalaze, rekao je nakon dobijanja saglasnosti direktor Messer BH Gasa Valentin Ilievski.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske ranije je od Opštine Petrovo zatražilo mišljenje o podnesenoj inicijativi Messera za pokretanje postupka dodjele koncesije.

Back To Top