skip to Main Content

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić sa saradnicima juče je primio predstavnike 14 medija iz zemalja EU kojima su predstavljeni privredni sektori BiH koji bi mogli privući strane investicije.

Direktor Milinić se zahvalio novinarima na posjeti i istakao da su posjetili glavnu adresu u zemlji za dobijanje informacija o mogućnostima za ulaganje u BiH. Predstavio je ukratko aktivnosti Agencije na polju privlačenje stranih ulaganja i promoviranja BiH kao lokacije za investiranje i suradnju koju FIPA ima sa postojećim stranim investitorima u BiH.

Dat je pregled stanja stranih ulaganja u BiH, sa osvrtom na zemlje najznačajnije investitore, istaknuti su razlozi zbog kojih je BiH povoljna destinacija za ulaganje, te su potom prezentirani sektori turizma, energetike, poljoprivrede, metalni i tekstilni sektor, ICT, industrija auto-dijelova i drvni sektor sa osnovnim informacijama o svakom sektoru, potencijalima i projektima u koje bi se moglo investirati.

Novinarima se obratio i Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCement Group za BiH i Hrvatsku i predsjednik Vijeća stranih investitora BiH. Novinarima je govorio o poslovnom ambijentu u BiH i svom iskustvu u poslovanju, kao i prednostima i poteškoćama sa kojima se susreću strani ulagači u BiH.

Prisutnima se obratio i Valentin Ilievski, direktor Messera BH Gas i Messera Tehnoplin BiH i član Upravnog odbora Vijeća stranih investitora BiH, predstavljajući pozitivne primjere iz poslovanja i svoje iskustvo kao jednog od najuspješnijih investitora u našoj zemlji.

Posjeta predstavnika medija BiH je organizirana u okviru projekta Direktorata Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju sa ciljem boljeg informiranja javnosti u zemljama EU o stanju u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, kao i o mogućnostima za ulaganje u ovim zamljama.

Novinari koji su bili u posjeti FIPA-i predstavnici su medijskih kuća: Wiener Zeitung i WirtschaftsBlatt iz Austrije, Deutsche Welle iz Njemačke, Népszabadság iz Mađarske, Italijanske: La Stampa i East Journal, iz dDanske  Information, iz Finske Iltalehti i YLE Radio,  zatim ERT-Greek radio television iz Grčke, Gazeta Wyborcza iz Pojske, Evenimentul Zilei iz Rumunije, La Razon iz Španije, te Tageblatt iz Luxemburga.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Direktorata Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Po okončanju susreta, novinarima su podijeljeni promotivni materijali FIPA-e i Vijeća stranih investitora u BiH (FIC),

 

Back To Top