skip to Main Content

DSC07074

 

Završna konferencija projekta koji finansira EU “Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja” održana je juče u Sarajevu.

Na završnoj konferenciji su predstavljeni rezultati ovog projekta u oblasti podrške malim i srednjim preduzećima i zapošljavanju s posebnim osvrtom na razvojne metode i instrumente razvijene u okviru projekta, a koje mogu koristiti druge lokalne zajednice i ostale relevantne institucije. Projekt je jedinstven u identifikaciji brzorastućih MSP te definiranju visokih potencijala zapošljavanja u pojedinim sektorima malog i srednjeg preduzetništva.

– U okviru završne konferencije prezentirani su rezultati i efekti projekta lokalnim zajednicama, poduzetnicima, malim i srednjim preduzećima i predstavnicima vlasti u Kantonu Sarajevo i BiH. Na završnoj konferenciji govorili smo s korisnicima projekta, to su mala i srednja preduzeća njih 35, kazao je Feni projekt- menadžer u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) Asad Karišik.

– Po našim analizama, u BiH postoji jako mali broj preduzeća, kada upoređujemo s EU gdje je 40 preduzeća na hiljadu stanovnika, dok je u BiH ispod 10. Tako smo fokusirali projekt u tom pravcu podrške malim i srednjim preduzećima, podrške lokalnim zajednicama za kreiranje povoljnijeg ambijenta za lokalni ekonomski razvoj i za razvoj malih i srednjih preduzeća- kazao je Karišik.

Ukupna vrijednost projekta je 520.670 eura od čega EU finansira 441.470 eura iz sredstava IPA 2011. Projekt je u prethodnih 30 mjeseci provodila Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u saradnji s općinama Ilijaš, Vogošća i Novi Grad Sarajevo, te Udruženjem poslovnih savjetnika-LESPNet.

Back To Top