skip to Main Content

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, zajedno sa zamjenikom ministra Sašom Dalipagićem i službenom delegacijom, učestvovao je na godišnjem trodnevnom samitu zemalja članica Međunarodnog transportnog foruma (ITF), koji se održavao u Leipzigu od 18. do 20. maja ove godine.

Međunarodni transportni forum okupio je više od 600 učesnika, među kojima su i delegacije ministarstava prometa iz više od 50 zemalja članica Foruma, predstavnici industrije iz oblasti prometa, istraživači, predstavnici nevladinih organizacija i civilnog društva iz Evrope i svijeta.

Forum se odvijao u više paralelnih sesija, panela i ministarskih okruglih stolova kojima predsjedavaju najveći evropski i svjetski autoriteti iz oblasti prometa, a teme su vezane za inovacije u svim oblastima prometa, izazove koje očekuju zemlje članice Foruma s fokusom na ˝zeleniji˝ promet.

Tokom održavanja ovog foruma potpisana je ministarska deklaracija prometa.

Na marginama ministarskog foruma, delegacija Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom Juskom i zamjenikom Dalipagićem, održala je niz bilateralnih sastanaka s najvišim delegacijama, od kojih se ističe sastanak s delegacijom Ministarstva poduzetništva i inovacija Kraljevine Švedske koju je predvodila ministrica Anna Johansson. Razgovaralo se o unaprjeđenju međusobne saradnje u svim vidovima prometa s posebnim naglaskom na cestovni, kao i mogućnostima angažmana Kraljevine Švedske po pitanju obuke kontrolora leta.

Takođe, održani su bilateralni sastanci s delegacijom Turske, koju je predvodio zamjenik ministra transporta, pomorskih pitanja i komunikacija Yüksel Coşkunyürek; delegacijom Poljske, koju je predvodio Jerzy Szmit, državni podsekretar Ministarstva infrastrukture i graditeljstva; delegacijom Italije, koju je predvodio Enrico Finocchi, generalni direktor Direkcije za cestovni promet i intermodalnost Ministarstva infrastrukture i prometa Italije, a tema razgovora bila je unaprjeđenje saradnje u svim vidovima prometa, kao i povećanje broja dozvola između zemalja, sve u cilju povećanja robne razmjene, odnosno bilateralne ekonomske saradnje, kojom prilikom su navedene delegacije pozvane u službenu posjetu Ministarstvu komunikacija i prometa, odnosno Bosni i Hercegovini, a organizacija navedenih posjeta se očekuje u skorom roku.

˝Učestvovanje na ovako važnom Forumu, od posebnog je značaja za integraciju Bosne i Hercegovine u evropske tokove, u cilju razvoja svih vidova prometa, odnosno prometne industrije kao nosioca ekonomije i privrednog razvoja. Uskoro očekujemo mjerljive rezultate bilateralnih sastanaka održanih na marginama ovog Foruma,“ zaključuje ministar Jusko.

Back To Top