skip to Main Content

 

Direktor JP Elektroprivreda BiH (EPBiH)  Bajazit Jašarević kazao je u intervjuu za Faktor da je u prvih šest mjeseci 2016. godine ova kompanija  proizvela 3.289,4 GVVh, što je 91,6 posto ostvarenja u odnosu na elektroenergetski bilans za ovu godinu. Od toga je u hidroelektranama proizvedeno 821 GWh, što je 97,2 posto ostvarenja iz bilansa, i 2.468 GWh iz termoelektrana, što je 89,9 posto ostvarenja bilansa.

– Isporuka uglja prema termoelektranama je bila na nivou bilansom planiranih količina uglja i za 11 posto je veća od isporuka uglja u istom periodu 2015. godine. Ukupne količine uglja na depoima termoelektrana su veće za oko 200.000 tona uglja zbog otežanog plasmana električne energije, koji je posljedica niskih cijena struje u prvom polugodištu 2016. godine. Posebno je važno da je u prvoj polovini 2016. došlo do povećanja proizvodnje u svim rudnicima uglja koncerna. U odnosu na isti period 2015. godine, proizvodnja Rudnika Kreka je veća za 189.000 tona ili 23,4 posto, Rudnika Đurđevik za 48.000 tona ili 20,1 posto, Rudnika Kakanj 22.000 ili 4,6 posto, Rudnika Breza oko 5.000 tona ili 1,8 posto, Rudnika Zenica 4.500 tona i 3,5 posto, te Rudnika Bila 338 tona ili 36 posto. Unatoč raznim negativnim okolnostima, EPBiH je ostvarila dobit u prvom polugodištu od 3,7 milion KM i očekujemo da će ovu godinu završiti s pozitivnim rezultatom – rekao je Jašarević.

I unatoč povećanoj proizvodnji u rudnicima, direktor EPBiH ističe da još nije došlo do značajno bolje finansijske situacije zbog teškog naslijeđa i enormno velikih obaveza rudnika iz prethodnih godina. Od rudnika uglja pozitivno posluje Rudnik Gračanica, a Rudnik Đurđevik je na granici pozitivnog poslovanja.

Jašarević je rekao i da je u prvom kvartalu izvezeno 44 miliona KM vrijednosti električne energije, a u drugom kvartalu 29,8 miliona KM.

– U cijelosti smo ispunili obaveze iz dugoročnih ugovora o isporuci električne energije, a kratkoročne isporuke su manje samo za 1,9 posto u odnosu na plan. Pojavili su nam se određeni viškovi zbog smanjenja potrošnje unutar FBiH. Zato smo odlučili da viškove energije prodamo na tržištu regije – napomenuo je Jašarević.

Jašarević navodi da se u izgradnji Bloka 7 TE Tuzla stiglo u fazu podnošenja aplikacije za kredit Kineskoj razvojnoj banci.

– Očekujemo sredinom augusta dolazak predstavnika banke za konačan dogovor oko sljedećih koraka do potpisivanja ugovora u novembru ove godine. Što se tiče Bloka 8 TE u Kaknju, u fazi smo izvršene ponovne revizije idejnog projekta – pojasnio je Jašarević za Faktor.

 

 

 

Izvor:FENA

 

Back To Top