skip to Main Content

Na dvodnevnom poslovnom skupu “Jahorina ekonomski forum 2017.”, više od 50 stranih i domaćih predavača će sa očekivanih 300 delegata, gostiju i predstavnika medija, otvoriti dijalog o temi unapređenja privrednog ambijenta Republike Srpske, ali i cijele Bosne i Hercegovine. I ove godine, tokom dva dana na jednom mjestu okupit će se visoki državni zvaničnici, predstavnici akademske zajednice i korporativnog sektora, a Forum će biti i mjesto susreta brojnih ambasadora, delegacije Evropske unije, EU parlamenta, delegata Grčke, Kine i drugih zemalja regiona, ali i šire. Skup organizuje Udruženje ekonomista SWOT, pod pokroviteljstvom Vlade RS.

Agenda drugog Jahorina ekonomskog foruma najavljuje zanimljive predavače od kojih će se neki prvi put predstaviti poslovnoj javnosti Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Predsjednik predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik će sa ambasadorom Lars-Gunar Wigemarkom, šefom delegacije EU u BiH razmatrati načine na koje se male ekonomije mogu prilagoditi globalnim promjenama na Plenarnoj sjednici pod nazivom “Globalna ekonomska kretanja i male ekonomije”, kojom će Forum zvanično i početi. Panel “Specijalne ekonomske zone – prilika za uspjeh“ ugostit će Juana Torrentsa, predsjednika FEMOZE (Međunaorodno udruženje slobodnih ekonomskih zona), dok će Branko Muidža, iz svoje pozicije predsjednika Savjeta stranih investitora BiH, ali i generalnog direktora Heidelberg Cement grupe za Hrvatsku i BiH, dati zanimljiv osvrt na građevinarstvo kao faktor razvoja domaće ekonomije na istoimenom panelu).

Panel koji će se dotaknuti teme odlaska mladih iz zemlje, bavit će se odnosom tradicionalnih industrija poput drvne, poljoprivredne ili metalne sa novim i modernim koje regrutuju programere, inžinjere, – kadar koji tradicionalno u našoj zemlji stekne odlično obrazovanje, ali ga iskoristi u inostranstvu. Sa druge strane, panel o stanju i perspektivama tržista rada bavit će se nedostatkom kvalifikovane radne snage, problemom zapošljavanja mladih, razvojem preduzetničkog duha i samozapošljavanja. Pozitivne primjere dat će, među ostalim panelistima, Dejan Rakić, vlasnik advokatskih kancelarija u Banjaluci i Sarajevu i doktor Milan Tomanović iz Trebinja koji su, ostajući u zemlji, pokazali da mladi mogu biti temelj budućnosti što je ujedno i naziv ovog dijela Foruma.

Kao prilog tezi da bez obzira na nove tendencije, tradicionalne industrije mogu biti izuzetno perspektivne, bit će izlaganje Milenka Stevanovića, vlasnika Steco centra iz Bijeljine, kompanije koja radi u dvadesetak evropskih zemalja kao i u Africi i Kini ili gospođe Sanje Jungić iz ENSA BIH, koja se bavi proizvodnjom peleta i briketa od drveta. Uz druge kolege na panelu “Perspektive razvoja drvnoprerađivačkog sektora Republike Srpske” ukazat će na pozitivne primjere, ali pričati i o izazovima sa kojima se susreću privrednici i podršci koja je potrebna od strane države kako bi ambijent za poslovanje bio povoljniji.

Ovogodišnji Jahorina ekonomski forum značajnu pažnju posvetit će ulozi medija u kreiranju poslovne klime na panelu koji će voditi bivši novinar i osnivač Represent Systema, vodeće regionalne agencije za integrisane komunikacije, dr. Borislav Miljanović.

Ujedno, Forum će ugostiti i američko-njemačkog slobodnog novinara, historičara i ekonomskog analitičara, Vilijam Engdala.

Očekuje se da Jahorina ekonomski forum preraste u tradicionalno okupljanje, te zauzme svoju poziciju među vodećim poslovnim dešavanjima ovog tipa u regionu i ujedno privrednicima, ali i predstavnicima države pomogne u razmjeni ideja, znanja i iskustava koja mogu pomoći kreiranju boljeg poslovnog ambijenta, privlačenju novih investicija i sveopštem privrednom razvoju kako Republike Srpske, tako i cijele Bosne I Hercegovine.

Paneli ovogodišnjeg Jahorina ekonomskog foruma održavat će se u salama hotela Termag i Vučko na Jahorini.

Back To Top