skip to Main Content

BUROJ

Direktor Agencije FIPA Gordan Milinić primio je izvršnog direktora kompanije “Buroj Property Development“ iz Dubaija Ahmeda Ismaila sa kojim je razgovarao o višemilionskoj investiciji koju ova firma počinje realizirati u maju ove godine na području Općine Trnovo. Investicijski projekat pod nazivom „Buroj Ozone“- turistički grad će se realizirati na ukupnoj površini od 137 hektara ili 1.370.000m2 površine.

“Buroj Property Development“ je firma sa sjedištem u Dubaiju, a posluju u oblasti nekretnina, inžinjerskom konsaltingu, građevinarstvu i trgovini.

Ismail je istakao da je BiH zemlja bogata prirodnim resursima i ljepotom, da su poteškoće sa kojima su se suočili prilikom prvih poslovnih koraka prevaziđene, te da danas BiH smatraju sigurnom zemljom i dobrim mjestom za ulaganje.

Pojasnio je da su se odlučili za Općinu Trnovo, s obzirom da ovo područje obiluje prirodnim bogatstvom, kvalitetom vode, zraka, te da se nalazi na 15 minuta udaljenosti od olimpijske planine i aerodroma.

Na realizaciji navedenog projekta bit će angažirane i domaće i strane građevinske firme koje će otvoriti svoje urede u BiH, a što automatski znači zapošljavanje bh. građana.

Ismail je također naveo da je najava realizacije projekta „Buroj Ozone“ doprinijela povećanju broja turista u BiH iz zemalja Golfskog zaljeva, te poboljšanju imidža BiH kao investicione lokacije.

Kao jedinu veću prepreku za investitore iz arapskih zemalja naveo je vizni režim.

Projektom je predviđena gradnja sadržaja poslovnog, stambenog, rekreacionog, sportskog i kulturnog karaktera uključujući i hortikulturu i sadržaje komunalne i društvene infrastrukture, te banja “Buroj Ozone”.

Direktor Milinić je, osim prezentacije aktivnosti Agencije, naveo da je BiH potrebno više investicija i novih radnih mjesta, da su sve aktivnosti Agencije usmjerene u pravcu pronalaženja posla za bh. građane, kao i da se pomogne investitoru u svim fazama realizacije investicije.

Dogovoreno je da će „Buroj Ozone“ biti stavljen u bazu investicijskih projekata FIPA-e, da će se zajednički raditi na prezentaciji ovog projekta i investicijskih mogućnosti BiH, kao i da će se razmjenjivati sve potrebne informacije u svrhu promocije projekata.

Kako navode iz FIPA-e preuzeće obavezu praćenja realizacije navedenog projekta sa ciljem pružanja sveobuhvatne podrške i brže realizacije investicije.

Back To Top