skip to Main Content

Ivanic

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić održao je govor na ceremoniji otvaranja 19. Evroazijskog ekonomskog samita koji se održava u Istanbulu od 5. do 7. aprila, kada je, između ostalog, istakao da su politička stabilnost i sigurnost preduslov za investicije i razvoj privrede.

Ivanić je govorio o značaju ovog samita na kojem se susreću političari i privrednici iz cijelog svijeta, ali i regije, jer omogućava kontakte i bolјu međusobnu saradnju.

Član Predsjedništva BiH kazao je da su saradnja i zajednički napori neophodni za prevazilaženje klјučnih globalnih problema današnjice – problema sigurnosti i migracija. Također, ukazao je na simbolički značaj Istanbula kao mjesta za održavanje summita, jer se tu vijekovima susreću i prepliću različite kulture i religije.

Samit je nastavlјen tematskim sesijama, a Ivanić će tokom samita s učesnicima održati više bilateralnih susreta.

Samit koji svake godine okuplјa veliki broj dužnosnika i privrednika iz brojnih zemalјa svijeta, organizira Fondacija “Marmara” iz Turske.

Osim člana Predsjedništva BiH, samitu prisustvuje i predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov te bivši predsjednici Rumunije, Albanije, Letonije, Estonije, Hrvatske, Mongolije i Moldavije, kao i brojni visoki dužnosnici Turske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top