skip to Main Content

Novalic Vlada Fbih

 

Saradnja Vlade Federacije BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj na određenim projektima, privatizaciji i provedbi Reformske agende u segmentu koji se odnosi na poboljšanje poslovnog okruženja i ekonomskog upravljanja, bile su glavne teme razgovora federalnog premijera Fadila Novalića i direktora ove međunarodne finansijske institucije za zapadni Balkan Holgera Muenta.

Na jučerašnjem susretu u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu prisustvovao je i direktor ureda EBRD-a u Sarajevu Ian Brown.

Govoreći o značaju nastavka gradnje autoceste, što bi u velikoj mjeri podstaklo srednjoročni rast, federalni premijer Fadil Novalić je naglasio potrebu za podršku EBRD-a u proširenju i povećanju mogućnosti brže izgradnje autocesta, a što je sada ograničeno izvorima finansiranja.

On je naveo da nova akciza koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH otvara nove mogućnosti za kreditna zaduženja, a time i ubrzanje izgradnje Koridora 5-C, što bi osim na ekonomski rast, povoljno uticalo i na povećanje broja zaposlenih i plasman domaćih roba.

Prema riječima Holgera Muenta BiH je važan partner s kojim EBRD sarađuje. Dokazuje to i da je prošle godine naša država bila najveći partner ove banke među zemljama zapadnog Balkana i da joj je isplaćena značajna suma sredstava što, PO njegovim riječima, znači da se planirani projekti provode. Rekao je i da su autoceste i ceste najveći planirani projekti u BiH u ovoj i sljedećoj godini.

Pozdravljajući povećanje akcize na gorivo Muent je naglasio da su u EBRD-u spremni ubrzati procese u okviru svojih procedura za ove projekte. Pri tome BiH može  računati, pored finansijske, i na svu neophodnu tehničku podršku ove banke, kaže se u saopćenju iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Back To Top