skip to Main Content

Valentin Inzko – 003

Visoki predstavnik Valentin Inzko tokom jučerašnje posjete Centralnoj banci BiH (CBBiH) razgovarao je sa guvernerom dr. Senadom Softićem.

Tokom razgovora Inzko je izrazio punu i nedvosmislenu podršku Ureda visokog predstavnika ovoj važnoj instituciji, te rekao:

“Politička nezavisnost i autonomija ključni su sastojci uspjeha CBBiH i primjer koji bi u svom radu trebale slijediti i druge institucije, na svim nivoima. Odnos prema ovoj instituciji mora biti zasnovan upravo na poštivanju tih principa, kao zaštitnog mehanizma njenog efikasnog i djelotvornog funkcionisanja, a time i monetarne i finansijske stabilnosti same države.”

Dodao je da je ova institucija stub države, i primjer drugima kako institucije trebaju da rade nezavisno, u interesu države i građana, a s ciljem daljeg razvoja zemlje.

Guverner Softić je zahvalio na podršci međunarodne zajednice Centralnoj banci Bosne i Hercegovine tokom svih godina od njenog osnivanja, istakavši da će i dalje raditi na njenom jačanju.

„To, konkretno, znači održavanje stabilnosti monetarnog sistema Bosne i Hercegovine i jačanje kapaciteta ove institucije kako bi ona mogla igrati proaktivnu i pozitivnu ulogu u procesu jačanja bosanskohercegovačke ekonomije i predstojećim evropskim integracijama. Jedino tako je moguće pojačati pozitivne trendove i Bosnu i Hercegovinu vratiti na ubrzani put oporavka i razvoja“, kazao je guverner CBBiH u razgovoru s visokim predstavnikom za BiH.

(Poslovne novine)

Back To Top