skip to Main Content

Elektroprivreda Hzhb

Predstavnici Elektroprivrede HZ HB juče su u Tomislavgradu prezentirali elektroenergetske projekte koje to poduzeće planira realizirati na području općine Tomislavgrad u dugoročnom razdoblju.

Iako je na prezentaciji spomenuto više projekata, poput VE Mesihovina i Crpne hidroelektrane Vrilo, najveća pozornost nazočnih bila je usmjerena prema Rudniku i termoelektrani (RiTE) Kongora.

Predstavnici Elektroprivrede HZ HB naveli su prednosti investicije u RiTE Kongora gdje bi se, prema njihovim riječim, otvorilo oko 1000 radnih mjesta. Međutim, kazali su kako realizacija projekta ovisi i o stanovnicima tog kraja.

„Od početka razvoja ovog projekta svjesni smo da se ne može realizirati bez jasnog pristanka ili suglasnosti lokalne zajednice, ne samo što je to nemoguće, već i zbog našeg izvornog tumačenja smisla razvojnih projekata„ naveli su predstavnici Elektroprivrede.

Na prezentaciji je napomenuto kako sva do sada izrađena dokumentacija, studijska i projektna kao i strateška procjena utjecaja na okoliš RiTE Kongora , prvenstveno treba poslužiti kao osnova za dijalog u cilju donošenja kvalitetnih odluka.

Od predstavljača je posebno poručeno da taj  projekt ne bi bio štetan za okoliš, mada bi eksploatacija rudnika trajala oko 30 godina.

Vezano za izgradnju VE Mesihovina od predstavnika EP HZ HB je kazano da su sredstva osigurana, uskoro slijedi potpisivanje ugovora a zatim počinje izgradnja 22 turbine koja bi trajala do sredine 2017.godine. U vezi projekta Crpne hidroelektrane Vrilo rečeno kako ima podršku lokalne zajednice, sredstva su isto tako osigurana u kreditnom aranžmanu a  izgradnja bi trajala pet godina nakon što se prethodno izvrši priprema projekta.

Moderator prezentacije bio je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, a osim predstavnika lokalne vlasti, prezentaciji je prisustvovalo izaslanstvo Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije.

(Fena)

Back To Top