skip to Main Content

Strajk Hidrogradnja 4

 

Savjetnik federalnog premijera Suvad Osmanagić primio je predstavnike radnika Hidrogradnje koji su se juče okupili ispred zgrade Vlade Federacije BiH tražeći da im se pomogne u rješevanju problema u ovoj firmi.

Radnici su istakli zahtjeve da im se isplate izostale plate i omogući uvezivanje radnog staža, odnosno uplata doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

Nakon sastanka sa predstavnicima radnika Osmanagić je u izjavi za Fenu istakao da je Hidrogradnja u veoma teškom stanju i da je godinama uništavana.

Podsjetio je da je to nekada  bila  jedna od vodećih firmi u regionu,  pa čak i u svjetskim razmjerama. Reference Hidrogradnje  bile su poznate  u Iraku, Iranu, Libiji, Kuvajtu, UAE, odnosno na području cijelog Srednjeg istoka gdje su gradili zaista značajne građevine.

– Međutim, u zadnjih desetak godina Hidrogradnja je sistematski uništavana i mi smo prva Vlada koja pokušava da riješi nagomilane probleme. Nažalost, u ovom momentu postoji obaveze Hidrogradnje od oko  60 miliona KM  i to je zbilja veliki problem. Po zakonu firma je stekla uslove za stečaj, faktički ona više ne može raditi, a računi su blokirani – kazao je Osmanagić.

Naglasio je da stečaj ne znači gašenje firme, nego bi mogao dovesti do jedne nove Hidrogradnje bez obaveza sa izdvajanjem zdravog tkiva iz stečajne mase, gdje bi se pokrenula nova Hidrogradnja koja ima u ovom momentu ugovorenog posla u Libiji u vrijednosti 150 miliona dolara.

-Imala je i u BiH, ali nažalost u zadnje dvije godine odustali su od svih poslova koji su bili ugovorili i to je zaista veliki problem ove kompanije  – kazao je Osmanagić dodajući da će zajedno sa resornim ministrom, kako je  dogovoreno i sa radnicima, biti razmotreni određeni strateški pravci kako izaći iz ove situacije.

Osmanagić je još dodao da Hidrogradnja već dvije do tri godine ne obavlja poslove, pa time izostaju prihodi, dok se plate redovno mjesečno upisuju.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top