skip to Main Content

Trebevicka Zicara Dobija Novu Trasu

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktor GRAS-a Avdo Vatrić danas su potpisali Ugovor o prijenosu prava građenja Trebevićke žičare na Grad Sarajevo.

– Mi od danas stičemo i formalno pravo da gradimo, revitaliziramo Trebevićku žičaru, kazao je Komšić i zahvalio u ime Gradske uprave i građana Sarajeva, svima koji su doprinijeli  finaliziranju i potpisivanju Ugovora.
Podsjetio je da su pregovori trajali, a tome je prethodila i odluka Supštine Kantona Sarajevo.

– Ovim ugovorom mogu otpočeti radovi na izgradnji Trebevićke žičare. Ovim putem GRAS čini jedno dobro djelo, a nadam se i Grad Sarajevo također – kazao je Vatrić te izrazio nadu da će vrlo brzo Trebevićka žičara, na zadovoljstvo građana Sarajeva, biti izgrađena.

Komšić je izvijestio da je u međuvremenu urađeno ono što je bilo dozvoljeno. Općina Stari Grad je puno uradila, a pored ostalog izdala je i urbanističku saglasnost.

Potrebno je još izvršiti eksproprijaciju nekih objekata.

Urađen je projekt rušenja polazne stanice, a kako je Komšić kazao, ubrzo će taj prostor biti raščišćen, a izvršena je i pretkvalifikacija firmi koje će raditi žičaru.

Komšić je također podsjetio da je ukupna vrijednost investicije za Trebevićku žičaru 12 miliona KM, Grad je dobio donaciju više od ti miliona švicarskih franaka, a ta sredstva danas iznose oko sedam miliona KM.

– Bit će potrebno još oko milion i po KM da bi se okončala izgradnja. Grad od svojih sredstava gradi žičaru i neće ulaziti ni u kakvo partnerstvo – istakao je Komšić.

Pretpostavlja se da će gradnja žičare trajati više od godinu dana, piše Oslobođenje.

Back To Top