skip to Main Content

7468javne Nabavke Front1

Evropska unije finansirala je projekt u Bosni i Hercegovini koji je za cilj imao doprinos poboljšanju pravnog okvira javnih nabavki te povećanje njegove učinkovitosti i transparentnosti.

Kako piše Agencija Fena prije konferencije, kojom je označen kraj projekta, šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin pojasnio je medijima da je EU razvila precizne sisteme javnih nabavki za države članice, a države koje imaju interes i teže da postanu članice dužne su nacionalne sisteme javnih nabavki harmonizirati sa sistemom EU.

Precizirao je da je ovaj projekt donio pomoć BiH u procesu harmonizacije. Podsjetio je da je Zakon o javnim nabavkama usvojen 2014. a u smislu podrške BiH u primjeni tog zakona izdvojeno je 1,3 miliona eura.

– Projekt koji je izveden u BiH fokusirao se na izradu podzakonskih akata vezanih za Zakon o javnim nabavkama te obuku više od 1.300 stručnjaka bitnih za pravilno provođenje tog procesa – kaže on.

Podsjetio je da su javne nabavke sistem, počinje od zakonodavstva koje se mora pravilno provoditi. O nabavkama i svim aktivnosti u vezi s tim mora se, kako je kazao, pravilno izvještavati, a potreban je i mehanizam kontrole koji nadgleda kvalitetu samog sistema i koraka javne nabavke.

– Za svaku od tih komponenti odgovorna je različita strana. Teško mi je reći gdje je odgovornost, ali je jasno da postojeći sistem zaista traži poboljšanja prije nego ga možemo proglasiti harmoniziranim s evropskim standardom – kazao je.

Po njegovim riječima na godišnjem nivou troše se milijarde eura i potreban je fleksibilan, a istovremeno i transparentan i jasan sistem da se ta potrošnja prati. Stoga kaže da u tome zapravo i jeste vrijednost sistema javnih nabavki koji postavlja okvire i praksu praćenja trošenja novca iz javnih fondova.

Direktorica Agencije za javne nabavke Đinita Fočo kaže da je novim zakonom uveden mnogo viši stepen transparentnosti u sistem nabavki „jer ugovorni organi imaju zakonsku obavezu da na portalu objave sve nabavke čija je vrijednost veća od 6.000 KM“.

– Za nabavke do tog iznosa svaki ugovorni organ ima obavezu da na svojoj web stranici objavi realizaciju tih ugovora da bismo vidjeli gdje se troše ta sredstva do 6.000 KM – kazala je.

Član Kancelarije za razmatranje žalbi Dragan Vukajlović navodi da je u prethodnoj godini oko dvije hiljade predmeta stiglo u tu kancelariju koja nema dovoljan broj kadrova za toliki broj žalbi.

– Prosjek se kretao od 35 do 40 predmeta mjesečno po jednom izvjestitelju te je bilo nemoguće uraditi u predviđenim rokovima. Ipak, stepen riješenosti predmeta zaključno s 31. januarom bit će viši od 90 posto – kaže on. Pozitivnim je označio otvaranje filijala u Mostaru i Banjoj Luci što je umnogome rasteretilo sistem te se u ovoj godini očekuje potpuna efikasnost.

U okviru projekta “Jačanje sistema javnih nabavki u BiH” pripremljeni su priručnici, vodiči i praktični alati s namjerom da budu od pomoći u učinkovitoj upotrebi novog zakona.

(Izvor: Agencija Fena)

Back To Top