skip to Main Content

Gradonačelnici Beča i Teherana, Michael Häupl i Mohammad Bagher Ghalibaf, potpisali su, krajem maja, u Teheranu „Sporazum o saradnji gradova“. „Ovim sporazumom postavljeni su temelji za intenzivnu razmjenu na stručnom nivou između Beča i Teherana“, kazao je Häupl.

U fokusu saradnje su razvoj grada, javni prevoz, upravljenje otpadom, turizam i kultura. Teheran je iskazao najvišu spremnost da sporazum prenese u djelo.

Na programu posjete Teheranu bio je i susret sa predsjednikom Skupštine stručnjaka Akbarom Hašemijem Rafsandžanijem, bivšim iranskim predsjednikom. Tokom jednosatnog susreta bio je razvoj privredne situacije u iranu nakon ukidanja sankcija, kao i uopštena situacija na Bliskom istoku. Rafsandžani je istakao prijateljski odnos svoje zemlje prema Austriji i njegovu želju za intenziviranjem saradnje s Austrijom.

Bečka delegacija razgovarala je i sa iranskim ministrom nauke i tehnologija Sorenom Sattarijem i generalnim guvernerom provincije Teheran Seyedom Hosseinom Hašemijem, te gradonačelnikom grada Isfahana Mehdijem Jamalijem Nejadom.

Obavljeno je i nekoliko susreta u oblasti nauke, kao posjeta Univerzitetu u Teheranu, i uspostavljanje kontakata sa austrijskim istraživačkim centrima.

Bečki gradonačelnik se susreo i sa predsjedavajućim teheranskog Gradskog vijeća Mehdijem Chamranom i razgovarao o saobraćaju, upravljanju otpadom i urbanističkom planiranju. Häupl je ovom prilikom prisustvovao i sjednici Gradskog vijeäa Teherana.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajev)

Back To Top