skip to Main Content

Predstavnici Ambasade Švicarske u BiH, juče su, povodom proslave 20 godina Švicarskog programa saradnje u BiH, organizirali susret sa medijima u Umjetničkoj galeriji BiH, u Sarajevu, čiju je rekonstrukciju nakon rata pomogla Vlada Švicarske.

Ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer ovom prilikom je istakao da je oko 600 miliona švicarskih franaka, što iznosi oko milijardu KM, u protekle dvije dekade investirano u različite projekte Švicarskog programa saradnje u BiH. „Potrebno je razmišljati na duge staze sa puno strpljenja i odlučnosti da se postignu vidljivi i održivi rezultati. Stoga vrlo pažljivo nadgledamo projekte koje podržavamo jer imamo odgovornost prema građanima u BiH i poreznim obveznicima u Švicarskoj“, pojasnio je ambasador Maurer.

Direktor za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Joseph Guntern predstavio je glavne ciljeve Švicarskog programa saradnje, a to su uspostavljanje socijalne tržišne ekonomije i izgradnja decentraliziranih, demokratskih sistema koji svim građanima omogućavaju pristup glavnim mehanizmima vladavine prava. Ovo su također osnovni preduvjeti na putu evropskih integracija BiH, naglasio je Guntern.

Elisabeth von Capeller, ambasadorica i direktorica odjela za saradnju sa Istočnom Evropom Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) švicarskog Saveznog ministarstva vanjskih poslova, izjavila je da je napredak zemalja Zapadnog Balkana važan za Švicarsku, naročito radi tri razloga: „Iz solidarnosti, Švicarska je posvećena nastojanjima da svaka osoba živi dostojanstveno, sigurno i izvan siromaštva. Naše odgovornosti da preuzmemo svoj dio obaveza u prevazilaženju globalnih izazova. Ali i ovisnosti o drugima, odnosno napredak i sigurnost Švicarske značajno ovisi od međunarodnog okruženja.“ Ambasadorica Capeller je poručila da je Švicarska upravo u završnoj fazi definisanjanove strategije programa saradnje sa BiH za naredne četiri godine.

Martin Saladin,direktor odjela za globalnu saradnju Državnog sekretarijata za ekonomske odnose (SECO) švicarskog Saveznog ministarstva za ekonomske odnose, obrazovanje i istraživanje, izjavio je: „Iz iskustva Švicarske znamo da je dinamična ekonomija kičma svake zemlje. U SECO-u vjerujemo da svaka žena i svaki muškarac, naročiti ukoliko su mladi i gdje god da se nalaze, trebaju imati priliku da razviju i uposle svoj profesionalni potencijal. To je ono što ljudima daje perspektivu da izgrade svoju budućnost, budućnost svoje porodice i djece, zajednice i, u konačnici, svojih zemalja.“

Ovom prilikom Ambasada Švicarske pozvala je sve građane BiH da se pridruže centralnoj proslavi u četvrtak, 02.06. u Domu mladih Skenderija sa početkom u 13.00 sati. Publika će uživati u projekciji filma o najvažnijim aktivnostima i projektima Švicarskog programa saradnje u BiH u proteklih 20 godina, panel diskusiji na temu „Švicarska, partner Bosne i Hercegovine u izgradnji mostova između ljudi, društava i kultura“i izložbi fotografija „20 godina – 20 priča i lica“. Istu večer održat će se koncert humanitarnog karaktera na kojem će nastupiti virtuoz na harmonici Mario Batković i sevdah bend Divanhana.

Back To Top