skip to Main Content

Magistrat Grada Beča za evropske poslove MA27 i njen pridruženi član, ured INTERACT, razvili su novi softver za jedinstveno upravljanje fondovima EU u svim zemljama članicama Unije. Softver će omogućiti uštede od 10 miliona eura koje plaćaju poreski obaveznici.

Softver eMS (elektronski monitoring sistem) omogućava da samo jedan softver upravlja svim kooperacijskim projektima unutar glomaznog sistema EU fondova i donosi uštede institucijama koje upravljaju evropskim fondovima.

Za razliku od prijašnjih, za finansijski period 2014-2020 nije rađeno posebno IT rješenjeza svaku članicu EU. eMS od starta objedinjuje programe iz svih zemalja, tako da i one države i regiije koje nisu učestvovale u razvoju softvera imaju besplatan pristup. Jedinstvena baza ne znači samo olakšanje podnosiocima zahtjeva i nosiocima programa, ona povećava i sam kvalitet EU-projekata.

Softver trenutno primjenjuje 20 uprava iz Austrije, Hrvatske, Njemačke, Danske, Estonije, Francuske, Italije, Rumunije, Češke, Slovačke i Litvanije.

Evropska komisija u Beču je 2003. godine uspostavila „INTERACT Point Vienna“ pri MA27 koji podržava i pomaže oko stotinu prekograničnih, transnacionalnih i interregionalnih programa EU u njihovoj realizaciji.

„Aktivnosti MA27 i ureda INTERACT u Beču doprinose jačanju uloge Beča u Evropskoj uniji i zemljama kandidatima za članstvo. Grad Beč se na ovaj način profilira kao pionir u oblasti evropskih kooperacija, ali i transferu znanja i inovacija“, izjavio je u Beču direktor Magistrata za evropske poslove Erich Hechtner.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top