skip to Main Content

Federalna Inspekcija Inspektori

 

Inspektorat saobraćajne inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove od 13. aprila 2016. godine vrši pojačane inspekcijske nadzore na području svih deset kantona u FBiH. Nadzori su usmjereni na kontrolu nelegalnog prijevoza putnika i tereta, javnog prijevoza putnika i tereta u cestovnom prometu, prijevoza roba za vlastite potrebe, dokumenata u sjedištima prevoznika, rada stanica tehničkog pregleda, kao i provođenja zakona i podzakonskih akata koji uređuju oblast cesta i cestovnog prometa.

Poseban akcent je na provođenju odredbi Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za evidentiranje u cestovnom prijevozu.

 U periodu od 13. aprila do 23. juna 2016. izvršena su 632 inspekcijska nadzora  i sačinjeno 426 zapisnika. Na osnovu zatečenog stanja kontrolisanim subjektima izdato je 545 prekršajnih naloga u finansijskom iznosu od 365.934 KM.

Također, izrečene su 34 upravne mjere, od kojh se njih 13 odnosi na privremenu zabranu rada kontrolisanih subjekata. Od 422 kontrolisana uposlenika, njih 72 je bilo radno angažovano „nacrno“.

Pojačane inspekcijske aktivnosti će biti nastavljene u kontinuitetu, sve dok ne bude utvrđeno da je stanje u ovim oblastima nadzora poboljšano i unaprijeđeno – saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Back To Top