skip to Main Content

Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK) zajedno sa ProCredit Bank BH danas je u Sarajevu, organizovalo susret s predstavnicima nekoliko medija, te ih informisati o aktuelnim i planiranim aktivnostima.

AHK i ProCredit Bank BH su zajedno bile dio projekta „Inicijativa za spajanje njemačkih kupaca sa dobavljačima iz zemalja zapadnog Balkana“, a u okviru kojeg se na nedavno održanoj B2B-konferenciji u Dortmundu 40-ak bh. kompanija uspješno predstavilo potencijalnim partnerima u Njemačkoj.

Medijima se, ovom prilikom, oficijelno predstavio i novi zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH Martin Gaber, koji je rekao da u BiH postoje uspješne priče.

Edin Hrnjica, direktor ProCredit banke, koja je i član i partner AHK, predstavio je rad ove banke koja je podržala odlazak privrednika iz BiH na susrete u Njemačkoj. Kako je rekao ova banka okrenuta je ka privatnom sektoru, malim i srednjim preduzećima kojima kroz usluge nudi i savjete i ideje kako da ostvare komparativnu prednost na tržištu, ne samo u BiH nego i izvan granica. Kako je rekao puno malih i srednjih preduzeća već ostvaruju povećan izvoz prema europskom tržištu.

Pomenuo je da ova banka od marta ove godine ima ugovor sa Europskim investicijskim fondom u visini od 300 miliona eura garantnog fonda, od čega je 40 miliona dostupno za BiH, za firme koje ne mogu obezbijediti kolaterale.

Predstavnik AHK Sanjin Purgić, rekao je da je pomenuta Njemačka inicijativa pokrenuta još prije dvije godine od strane Angele Merkel, predsjednice Vlade. Na nedavno održane susrete u Dortmundu prijavljeno je 422 kompanije sa područja Zapadnog Balkana, od tog broja bilo je čak 119 kompanija iz BiH. Na B2B razgovore u Dortmundu, nakon selekcije, pozvano je 161 kopanija, od kojih je 49 bilo iz BiH, što je oko 30%. Domaćine je predstavljalo 50 zainteresiranih kupaca, a svi zajendo su u toku jednog dana obavili oko 500 individualnih razgovora.

Snježana Köpruner, direktorica GS-Tvornice mašina Travnik d.d. i nova predsjednica Udruženja Wirtschaftsverein, prenijela je svoje impresije sa skupa u Dortmundu, gdje je učestvovala na ovom B2B-događaju. Istakla je da su bile važne pripreme i upoznavanje klijenta sa kojima će se sresti preko njihovih web portala. Dobre pripreme značile su puno u 14 obavljenih razgovora koji su trajali po 20 minuta. Ovakve susrete privredniika ocijenila je veoma važnim, jer kako kaže ekonomska diplomatija može puno toga učiniti za ovu zemlju.

Interesantno je reći da su kompanije iz Njemače nakon razgovora sa predstavnicima kompanija sa Zapadnog Balkana, koje dolaze iz industrije obrade metala, plastike i gume, rangirali najbolje. Među prvih pet čak tri su iz BiH. Na prvom mjestu je upravo GS-Tvornice mašina Travnik, na drugom mjestu je ATT iz gornjeg Vakufa, dok je na četvrtom mjestu SIK iz Mostara. Sve ove firme su naravno članice AHK u BiH.

Da su ovakvi susreti poželjni govori i činjenica da su se kompanije sa Zapadnog Balkana upoznale međusobno, te neke dogovorile i saradnju.

Predstavnici AHK dali su i više informacija o narednim aktivnostima poput dolaska delegacija iz Njemačke, posjete bh. privrednika u Njemačku, novih publikacija, sajamskih prezentacija itd.

/Poslovne novine/

Back To Top