skip to Main Content

 

Direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) Bajazit Jašarević i direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH Peter Duffy juče su potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju ozvaničili  početak projekta podsticanja investicija u nove elektrane u državi.

Dokument definiše saradnju u analizi procesa izdavanja dozvola za izgradnju elektroenergetskih proizvodnih postrojenja.

Potpisnici su kazali da je zakonodavni okvir u BiH složen, da se na različitim nivoima primjenjuje različito, što je prepreka za realizaciju projekata izgradnje energetskih objekata.

Saradnja USAID-a i EPBiH trebala bi da rezultira mjerama koje će biti predočene organima vlasti u BiH radi pojednostavljivanja izdavanja dozvola, a time i stimuliranja investiranja u energetski sektor.

Jašarević je naglasio da je ovo važan dokument koji će omogućiti podršku EPBiH koja joj je potrebna.

– Priznali smo da ne možemo govoriti o investicijama s ovakvim pravnim okvirom. Izgovori da se radi o složenoj državi više nemaju mjesta, jer nismo ništa organizirano učinili da ono što je neusklađenost ublažimo i otklonimo – istakao je Jašarević.

Smatra da je Memorandum podrška Elektroprivredi BiH, za njen oporavak i razvoj, da bude stabilan proizvođač i pouzdan snabdjevač električnom energijom na domaćem tržištu i da viškove može plasirati na regionalno tržište.

Duffy je istakao da USAID s velikom radošću sarađuje na projektima u vezi s energetskim sektorom, jer to je, naglasio je, sektor koji ima ogroman potencijal, koji može omogućiti ekonomski razvoj i stvaranje radnih mjesta.

– BiH ima mogućnost da udvostruči potencijal za električnu energiju – naveo je Duffy.

Dodao je da se investitori u ovom sektoru, kao i drugim, suočavaju s brojnim procedurama te da se ”osjećaju kao u lavirintu”.

Projekt Američke agencije za međunarodni razvoj Investiranje u sektor energije (USAID EIA) će pratiti proces izdavanja dozvola, s ciljem da se identificiraju zakonodavne, regulatorne i administrativne barijere s kojima se investitori suočavaju prilikom ulaganja u BiH.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top