skip to Main Content

 

Vanjskotrgovinska komora BiH i  Asocijacija tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH organizirali su okrugli sto o temi  ”Stanje i perspektive u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji u BiH – unapređenje poslovnog ambijenta harmonizacijom carinskih propisa i carina u BiH sa carinama u EU”.

Cilj okruglog stola je dodatno upoznavanje nadležnih državnih institucija o nekim od ključnih problema u poslovanju bh. kompanija iz industrije tekstila, odjeće, kože i obuće, s vanjskotrgovinskom razmjenom koju ova branša ostvaruje u ukupnoj trgovinskoj razmjeni države i posebnim osvrtom na trgovinu s EU, kao i o neusklađenostima domaćih carinskih davanja na uvoz neophodnog repromaterijala iz Evropske unije i potrebom harmoniziranja carina da bi time unaprijedili poslovni ambijent u Bosni i Hercegovini i podigli konkurentnost domaćih kompanija na inostranim tržištima.

Događaju je prisustvovao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji naglašava da je Ministarstvo vanjske trgovine zajedno s partnerima 2012. godine podnijelo veliki teret i promoviralo zakon o carinskoj tarifi, odnosno Odluku o suspenziji i smanjenju carinskih stopa posebno za tekstilce, obućare i kožare u BiH.

– To je tada protumačeno kao prenos nadležnosti, izdaja i nešto slično, a danas vidimo da je to bila važna odluka za ovu granu privrede BiH. Oni su već četvrta i peta grana po važnosti kada je u pitanju vanjskotrgovinski bilans BiH. Njihov iznos dostiže nekih 650 miliona eura, što je zavidno i mislim da se njihov prihod i rezultati u kontinuitetu povećavaju, te da za dvije do tri godine mogu postati treća po važnosti izvozna grana u BiH – rekao je Šarović.

Ministar naglašava da je mnogo činilaca koji utiču na razvoj i podršku ovoj privrednoj grani, a Ministarstvo je jedno od njih, kao i entitetska ministarstva, poreska politika i politika zapošljavanja.

– Mi možemo da pomognemo kada je u pitanju carinska politika, zajedno s privrednim komorama, odnosno komorskim sistemom i Upravom za indirektno oporezivanje. Ministarstvo stoji na raspolaganju. Nastojat ćemo i dalje podržavati ovaj sektor koji je veoma važan. Zbog toga sam i danas tu, želim da čujem šta privrednici traže, šta im je potrebno, da bismo mi kao institucije mogli da im izađemo ususret – objasnio je Šarović.

Dodao je da je Ministarstvo po zahtjevu privrednih komora u BiH na Vijeću  ministara izdjejstvovalo suspenziju carinskih stopa, odnosno ujednačavanje carinskih stopa s evropskim za one tarifne linije za koje su kompanije i komore tražile, a ušteda po tom osnovu za 2015. godinu iznosila je oko pet miliona KM, dok su benefiti bili još veći zbog povećane konkurentnosti i zapošljavanja, te dobijanja novih poslova.

Predsjednik Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH Radovan Pazurević ističe da će učesnici okruglog stola razgovarati o mogućnostima usklađivanja zakonske legislative s Evropskom unijom da bi se privrednim subjetima u BiH omogućila konkurentnost i poboljšanje uvjeta rada, te da se nada da će participanti pronaći najbolje metode kako bi ovu privrednu djelatnost podigli na viši stepen.

– Najbolji primjer za to je smanjenje carinskih stopa, o čemu je ministar Šarović govorio. Kada đon iz Kine dospije u Njemačku carina je tri posto, dok je u BiH 15 posto. Partneru u Njemačkoj je teško objasniti zašto je to tako i zato se nadam da ćemo raditi u pravcu izjednačavanja carinskih stopa – objasnio je Pazurević i podvukao  da nameti u BiH koče ovu granu industrije, zbog čega će ona vremenom prestati biti konkurentna.

Industrija tekstila, odjeće i obuće je četvrta i peta po robnoj razmjeni u BiH, dok u posljednjih pet do šest godina njen vanjskotrgovinski bilans iznosi više od sedam milijardi KM.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top