skip to Main Content

Ekobis

 

Tema 14. međunarodnog ekološkog sajma “EKOBIS 2016”, koji će biti održan od 8. do 11. septembra u Bihaću, bit će “O(P)STANAK”, radi zaustavljanja trenda odlaska mladih ljudi iz tog kraja, istaknuli su organizatori na pres-konferenciji koja je održana danas u Sarajevu.

Sekretar Privredne komore Unsko-sanskog kantona Nihad Šušnjar izjavio je da je u manjim sredinama puno izraženiji problem odlaska mladih, koji najčešće odu u Sarajevo ili izvan granica BiH, zbog čega sve veći problem predstavlja pronalazak kvalifikovane radne snage.

Dodao je da će u sklopu promocije sajma biti data prilika mladim uspješnim ljudima da prezentiraju svoje priče kako bi osvjestili one koji trenutno razmišljaju o odlasku.

Šušnjar je precizirao da će na ovogodišnjem sajmu, osim kompanija iz susjednih zemalja, učestvovati i firme iz Mađarske, Češke i Slovačke, te da će biti organizovani i brojni prateći sadržaji iz oblasti energetske efikasnosti, organske poljoprivrede i čistih tehnologija.

Osnivač marketinške agencije NDM iz Bihaća Nino Kasupović kazao je da prije šest godina ostao bez posla nakon čega je odlučio da otvori studio za grafički dizajn koji je prerastao u agenciju, te da ih u svakodnevnom poslu motivira želja da pomognu i drugima koji su odlučili da ostanu.

Anel Kajtezović, koji je prošle godine pokrenuo marketinšku agenciju “Trik” u Bihaću, naglasio je da je napustio siguran posao u kojem se nije pronašao kako bi osnovao agenciju, te da je uporedo otvorio i trgovinu, što je dokaz da je moguće uspjeti.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao je da će ta institucija i ove godine podržati “EKOBIS” zbog značaja koji taj sajam predstavlja za bh. privredu, te da će nastojati pomoći ljudima koji imaju dobre poslovne ideje, ali im nedostaje sredstava.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić naveo je da će i entitetska komora, kao i dosad, staviti svoje resurse na raspolaganje organizatorima sajma.

Back To Top