skip to Main Content

 

Edukacija za poduzetnike u poljoprivrednoj proizvodnji, namijenjena nezaposlenima u Kantonu Sarajevo, počela je juče u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine  u organizaciji  te komore, Federalnog zavoda za zapošljavanje i USAID/Sweden projekta razvoja tržišne poljoprivrede Farma II.

U okviru ove škole, predviđena su predavanja nezaposlenim poljoprivrednicima iz oblasti finansija, računovodstva, pripreme poslovnog plana, komunikacijskih i vještina prodaje te razumijevanja pravnih zahtjeva u funkcioniranju malog biznisa.

U suradnji s projektom Farma II, osigurana je također specijalistička obuka za proizvođače jagodičastog voća, povrća u zaštićenom prostoru, mlijeka, tova junadi, uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja i pčelarstva.

Teoretski dio će trajati dva mjeseca, a nakon toga treba realizirati dodatnu praktičnu obuku iz ovih sektora.

U edukaciju je  uključeno oko 80 proizvođača iz Sarajevskog kantona, ali direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar novinarima je izjavila da je planirana suradnja i s ostalim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Zavod je u Vanjskotrgovinskoj komori i u projektu Farma II prepoznao partnere za zajedničko ulaganje u edukaciju da bi ljudi stekli uvjete za brisanje iz evidencije nezaposlenih, a poljoprivreda je veliki potencijal i neiskorišćeno blago – dodala je Lončar.

Jedan od poljoprivrednika, Muris Ajanović iz općine Ilijaš, učesnik u projektu, registrirao je u januaru mali biznis vezan za stočarstvo kojim se njegova porodica tradicionalno bavila te ostvario pravo na subvenciju od po 600 KM u 20 mjeseci. Dio tog iznosa uplaćuje mjesečno za doprinose, a ostalo ulaže u razvoj djelatnosti, kazao je novinarima.

Senaid Gljiva, učesnik u projektu također s područja ilijaške općine, uzgaja borovnice, aroniju i malinu i plasira proizvode na domaće tržište, ali razmišlja i o izvozu vani ako se „poslože ostale potrebne kockice“.

Obojica ovih poljoprivrednika su prethodno bili u evidenciji nezaposlenih, jedan i dvadeset godina.

Realizacija projekta Farma II započela je u januaru ove godine i trajat će do januara 2021.

Planirano je da ojača sposobnost privatnog sektora za pristup tržištu Evropske unije, poveća izvoz i prihode poljoprivrednika, stvori nova radna mjesta i u konačnici smanji siromaštvo.

Ciljevi su ambiciozni i uključuju rad s gotovo 60 posto poljoprivrednog sektora na povećanju prodaje za 65 posto te izvoza za 90 posto, kao i stvaranje više od 2.000 novih radnih mjesta u okviru ciljnih lanaca vrijednosti.

Projekt će dodatno doprinijeti rastu izvozne konkurentnosti radom s najmanje 500 poljoprivrednih preduzeća da bi im osigurao pomoć u primjeni standarda Evropske unije i certificiranju kvaliteta proizvoda.

Farma II je potvrda vizije USAID-a i vlade Švedske da domaći potrošači mogu i treba da vjeruju u domaće prehrambene i poljoprivredne proizvođače čije je proizvode moguće također izvoziti i na tržišta Evropske unije, ističu realizatori ovog projekta.

Izvor:FENA

Back To Top