skip to Main Content

DOHA CORNISH JUNE 07 2011

 

Bosna i Hercegovina upisana je na listu od 36 država čiji građani mogu pribaviti turističke vize za Državu Katar na granici.

Na ovaj način vlasti u Kataru su omogućile državljanima BiH, nosiocima svih vrsta pasoša (običnih, službenih, diplomatskih), da na jednostavan način dođu kao turisti u njihovu zemlju, što je bilo neizvedivo. Nijedna država u regiji nema ovakav tretman.

Liberalizacija viznog režima za građane BiH uslijedila je poslije posjete emira Države Katar šeika Tamim bin Hamada Al Thanija Bosni Hercegovini i razgovora s članovima Predsjedništva BiH, kao i susreta ministara vanjskih poslova obje države.

Državljani BiH koji žele pribaviti turističku vizu na granici Katara, odnosno ”Međunarodnom aerodromu Hamad” u Dohi, trebaju imati povratnu avionsku kartu, hotelsku rezervaciju i najmanje 5.000 katarskih rijala (oko 2.500 KM), ili ekvivalentan iznos u drugoj valuti.

Viza košta 100 rijala (oko 50 KM) i izdaje se na rok do mjesec dana. S ovom vizom nije dozvoljeno raditi u Kataru.

Mogućnost da građani BiH pribave turističke vize na granici Katara je diplomatski uspjeh i poticaj za unapređenje bilateralnih odnosa BiH i Države Katar, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top