skip to Main Content

 

Direktor ureda Razvojne banke KfW u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen posjetio je FIPA-u i razgovarao sa direktorom Gordanom Milinićem o projektima koje će  KfW finansijski podržati u BiH, te naglasio da su obezbijeđena sredstva u visini od 60 miliona eura za Vjetroelektranu „Hrgud“. Time KfW nastavlja  podršku elektroenergetskim projektima u BiH,  nakon vjetro parkova Mesihovina i Podveležje za koje su ugovori potpisan u visini od 72 i 65 miliona eura.

KfW  takođe finansijski podržava projekte odvodnje, prečišćavanja otpadnih voda i vodosnabdijevanja u Bihaću, Zenici, Tuzli i Banja Luci,  na osnovu Sporazuma o suradnji  Vlada Njemačke i Vijeća ministara BiH.

Direktor Milinić je istakao da je posao privlačenja stranih investicija složen posao, da zahtjeva zajednički angažman nadležnih institucija BiH, da FIPA razgovara sa potencijalnim investitorima, da prezentira investicijske projekte da surađuje sa stranim ambasadama u BiH, kao i sa ambasadama BiH u inostranstvu radi pronalazaka novih konatakata i potencijalnih investitora.

Direktor je naveo da FIPA radi zajedo sa Vijećem ministara BiH na otklanjanju prepreka za investitore i da je zajednički cilj smanjenje nezaposlenosti u zemlji i poboljšanje životnog standarda građana, te je pozvao g. Rosena da potencijalne investitore uputi Agenciji.

Direktor Schmidt-Rosen je izrazio punu podršku  radu FIPA, i istakao da će i KfW preko svojih linija nastojati što više njemačkih kompanija animirati za ulaganja u BiH.

Back To Top