skip to Main Content

Tangshan

 

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo koju je predvodio premijer Elmedin Konaković, te ministar pravde i uprave Mario Nenadić i ministar privrede Muharem Šabić zajedno s grupom privrednika boravila je u radnoj posjeti kineskoj provinciji Hebei.

Delegacija je prisustvovala Trećem susretu lidera Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope, koji se održao u gradu Tangšanu, a tema susreta je bila “Nove prilike, nove sfere, novi prostor“.

Cilj je jačanje prijateljskih odnosa i mehanizama saradnje između Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope prevashodno iz oblasti ekonomije, tehnologije, obrazovanja, kulture, turizma.

Susretu su prisustvovali kineski državni lideri, predstavnici ministarstava, premijeri i guverneri 15 vodećih kineskih provincija, privrednih komora i preduzeća, kao i premijeri i ministri 50 pokrajinskih vlada zemalja Srednje i Istočne Evrope te predstavnci privrednih komora, poduzetnici…

Konaković je kazao da je cilj susreta bio osigurati platformu za razmjenu i promociju saradnje u investiranju i trgovini lokalnih vlada i privrednika.

-Generalno smo do sada zadovoljni uspostavljenom saradnjom, ali ovaj susret je pokazao da se ona može itekako povećati, što dokazuje veliki interes kineskih regionalnih vlada i privrednika za tržište BiH, a naročito Kantona Sarajevo prilikom njihovih posjeta izložbenom prostoru BiH i KS na kojem smo kroz Investicijski vodič u KS predstavili naše potencijale i planirane projekte za investiranje – rekao je Konaković.

BiH je imala svoj štand na Izložbi o industrijskoj saradnji između provincija-regija Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope. Privrednici su održali poslovne sastanke za mala i srednja preduzeća te uspostavili kontakte i razmijenili ideje o mogućoj budućoj saradnji.

Delegacija KS je također učestvovala na Hebei forumu o međunarodnoj saradnji za 24. Zimske olimpijske igre 2022. godine koje će se održati u Pekingu.

Predstavnici KS su se sastali i sa vice guvernerom provincije Hebei. On ih je obavijestio da je učestvovao na Sarajevo Business Forumu 2016 i da je impresioniran mogućnostima ulaganja u BiH i KS.

Premijer i privrednici su upoznali vice guvernera o prioritetima razvoja KS kao što su drvno-metalna industrija, IT sektor i turizam. Iskazan je veliki interes provincije Hebei za buduću saradnju.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, na konferenciji su učestvovale i delegacije Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, predvođene premijerima Begom Gutićem i Nevenkom Hercegom.

Pokrajina Hebei ima 72 miliona stanovnika, a u gradu Tangšan živi 3,2 miliona stanovnika, saopćeno je iz Press službe KS.

Back To Top