skip to Main Content

Sastanak N 640×336

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine doc. dr. sc. Bruno Bojić, sa suradnicima, primio je u zvaničnu posjetu predstavnike Upravnog odbora Unije izvoznika Mediterana Republike Turske i predstavnika ekonomskog odjela Ambasade Turske u Sarajevu.

Predsjednik Bojić se zahvalio na posjeti i iskazanom interesu za suradnju sa Komorom. Također, predsjednik je upoznao goste sa aktivnostima Komore i mogućnostima ekonomske suradnje sa BiH.

Predstavnici Unije su se zahvalili na prijemu i informirali predsjednika Bojića da Unija broji osam asocijacija. Promet članica Unije u 2015. godini iznosio je oko 12 milijardi dolara. Članovi Unije su kompanije izvoznici, a više od 70% tih kompanija su istovremeno i uvoznici.

Učesnici sastanka su iskazali interes za tržište Balkana, otvaranje proizvodnih pogona radi izvoza na treća tržišta, posebno u oblasti tekstilne industrije, te saradnju po pitanju uvoza, izvoza ali i zajedničkih ulaganja. Ocjenili su da vanjskotrgovinska razmjena nije zadovoljavajuća i da ima prostora za unapređenje iste. S tim u vezi, kazali su da su imali sastanak i u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Ekonomski savjetnik u Ambasadi Turske u Sarajevu informirao je prisutne da je BiH odobreno da u 2016. godini iskoristi neiskorišteni dio odobrene kvote za izvoz svježeg i rashlađenog goveđeg mesa od 15.000 tona u 2015. godine, što otprilike iznosi oko 5.700.

Predsjednik Bojiće se zahvalio na posjeti, iskazanom interesu za suradnju i dobrim vijestima za izvoz mesa u Tursku.

Back To Top