skip to Main Content

????????????????????????????????????

 

Nastavljajući već ustaljenu praksu periodičnih susreta s ciljem rješavanja problema u sektoru rudarstva, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je juče delegaciju Sindikata radnika rudnika u FBiH na čelu s predsjednikom Sinanom Husićem. Sastanku su prisustvovali i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Bajazit Jašarević i izvršni direktor za proizvodnju u ovoj kompaniji Nevad Ikanović.

 

????????????????????????????????????

Govoreći o terenutnoj situaciji ovoj oblasti premijer Novalić je istakao značaj ovog trenutka, ali i perioda koji je pred rudnicima, opisujući to slikovito  riječima:

– Tržište čini svoje i mi moramo biti spremni na nove izazove i spremni da izdržimo napade sa svih strana u utakmici koju igramo. Naredne tri godine u ovom sektoru trčimo najvažniji krug i ako to preživimo, bit ćemo puno jači i otporniji.

Ministar Džindić je istakao potrebu zajedničkog djelovanja da bi se postigao zajednički cilj i rudnici osposobili da posluju pozitivno, naglasivši da je jedan broj njih već počeo dobro poslovati s tendencijom daljeg rasta.

Naglasio je da, uz povećanje proizvodnje u svakoj sredini, treba razdvojiti rad od nerada i prioritet dati proizvodnji. Zatražio je za to saradnju Sindikata, što je Husić podržao.

Generalni direktor EPBiH Jašarević je istakao potrebu da se efekti investicija u rudarstvo što prije osjete i što prije uspostavi održivo stanje rudnika, uz povećanje proizvodnje, koja je uslov svih uslova za opstanak i razvoj rudnika.

– Sve ovo što radimo je zajednički interes Vlade, Elektroprivrede i rudnika i molim Sindikat da ono što se dogovorimo, zaista bude i stav sindikata – rekao je Jašarević, naglasivši da je sve do sada dogovoreno prema rudnicima i ispoštovano.

Izvršni direktor za prizvodnju Ikanović je naveo da će u  periodu od 2016. do 2018. godine Elektroprivreda BiH u rudnike investirati 329 miliona maraka, s ciljem povećanja proizvodnje i unapređenje uslova rada i sigurnosti u njima.

– Taj investicioni ciklus treba rudnike dovesti u stanje održivosti i zadovoljiti potrebe postojećih termoblokova, ali i onih koji će biti građeni – rekao je Ikanović.

Pomenuto je i pitanje nadavnog štrajka u rudniku Mramor, za koji je rečeno da je pokrenut i organiziran od strane onih koji pokušavaju onemogućiti put ozdravljenja rudnika kojim se zajednički krenulo.

– Oni koji su pokrali rudnike, danas tim pokradenim novcem plaćaju njihovo rušenje jer više ne mogu manipulirati njima i izvlačiti ličnu korist – bio je sasvim otvoren federalni ministar Džindić.

Na sastanku je iznesen podatak da  je u 2015. godini gubitak rudnika iznosio 96 miliona konvertibilnih maraka, a da se zajedničkim mjerama Federalne vlade, Ministarstva i Koncerna EPBiH u ovoj godini očekuje da on bude prepolovljen.

 

Back To Top