skip to Main Content

??????????????????????????????

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je juče u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu koju su predvodili predsjednik Gianni Pitella i potpredsjednik Knut Fleckenstein odgovoran za vanjsku politiku i istočno partnerstvo.

Ocijenivši trodnevnu posjetu BiH „veoma aktivnom“, Pitella se posebno interesirao o napretku u procesu približavanja naše zemlje članstvu u Evropskoj uniji, te o nizu aktuelnih pitanja od objave rezultata popisa stanovništva do procesa usaglašavanja mehanizma koordinacije.

– Kada je riječ o popisu stanovništa, on je urađen prema međunarodnim standardima, pri čemu su uvažene preporuke IMO tima, ali je on isto i političko pitanje za koje će, nadam se, biti nađeno rješenje. Rezultati popisa se trebaju koristiti za brojne druge svrhe, prije svega za ekonomiju, a ne političke – rekao je premijer Novalić, istakavši i da je proces usaglašavanja mehanizma koordinacije veoma blizu okončanja.

Gosti iz Evropskog parlamenta su se interesirali i za pitanje rješavanja nezaposlenosti u Federaciji BiH, posebno mladih ljudi.

– Kad je riječ o broju nezaposlenih, posljednji statistički podaci govore o 373.000 nezaposlenih, što je 40 posto, a podaci Svjetske banke o 250.000, što je 27 posto. Od tog broja je, neovisno o izvoru, nezaposleno oko 60 posto mladih.

U prošloj godini smo, nakon osam godina recesije, imali ekonomski rast od 3,2 posto, a za 14 mjeseci mandata ove vlade imamo 20.000 više zaposlenih i oko 17.000 manje nezaposlenih na birou. Sačinili smo program zapošljavanja mladih ljudi do 30 godina u koji smo iz budžeta izdvojili 50 miliona konvertibilnih maraka, što će dovesti do zapošljavanja gotovo 7.000 osoba – rekao je federalni premijer.

Govorio je i o rezultatima u provođenju Reformske agende i posebno istakao rješavanje stanja na tržištu rada, poboljšanje poslovnog okruženja s ciljem bržeg privlačenja investicija i rješavanje pitanja fiskalnih i parafiskalnih nameta, naglasivši da su to mjere koje daju dugoročne efekte.

Back To Top