skip to Main Content

 

 

Na poziv ambasadorice SAD u BiH Maureen Comack, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je zajedno s ministricom prostornog uređenja, građevine i ekologije u Vladi RS Srebrenkom Golić juče posjetila Nacionalni park Sutjeska povodom Dana planete Zemlje.

Ovogodišnji moto Dana planete Zemlje je “Drveće za planetu”, pa su ministrice i ambasadorica simbolično zasadile po jedno drvo.

– Okupili smo se u ovom izuzetnom ambijentu NP Sutjeska da ukažemo na značaj očuvanja prirode i zdravih međuljudskih odnosa. Ovo mjesto ima i historijski značaj za Bosnu i Hercegovinu – rekla je ovom prilikom ministrica Đapo.

Okruženo jedinstvenom Perućicom, najčuvenijom prašumom u Evropi, ovo je oduvijek bilo mjesto susreta i druženja mladih ljudi. Oni su danas poslali regionalnu poruku mira i međentitetske saradnje, prevazilazeći frustracije prošlosti i potvrđujući da naša zemlja ima budućnost

Federalna ministrica je istakla i da je Nacionalni park Sutjeska jedna od najljepših turističkih destinacija, gdje svaki turista može naći nešto za sebe, od alpinizma, lova i šetnje do jednostavnog uživanja u prirodi. Park Sutjeska je uz to veliki izazov za naučnike i istraživače koji se bave proučavanjem endemičnih vrsta flore i faune. Evropski parlament je nacionalne parkove Una i Sutjeska proglasio nacionalnim parkovima od posebnog značaja, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i Evropu.

Zahvalivši Ambasadi SAD-a i ambasadorici Cormack kao pokroviteljima ovog događaja, ministrica Đapo je podsjetila da nas sa Sjedinjenim  Američkim Državama povezuje prijateljstvo i zajednička odlika multikulturalnog društva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Back To Top