skip to Main Content

Giz Ahk Greater China Qui Project

 

Zajednički program EU i njemačke vlade za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u BiH – EU ProLocal, koji provodi GIZ, organizovao je nedavno u Tesliću, Laktašima i Širokom Brijegu informativne forume, kao nastavak pripremnih aktivnosti za dodjelu četiri miliona eura bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima kroz javne tendere.

Poziv za iskazivanje interesa za učešće u dodjeli bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća i razvojna partnerstva iz metaloprerađivačkog i drvnoprerađivačkog sektora, te agrobiznisa i turizma iz dvadeset partnerskih općina objavljen je 1. jula.

Na poziv je pristiglo 239 prijava, od čega 191 prijava individualnih preduzeća, dok je 48 podneseno kao rezultat formiranih partnerstava u svrhu jačanja konkurentnosti ovih sektora.

Partnerske općine iz kojih dolaze ova preduzeća su: Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica,Srbac, Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj, Žepče, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Prozor-Rama, Jablanica i Konjic.

Cilj foruma bio je da se predstavi EU ProLocal program uključujući koncept za dodjelu bespovratne pomoći, kao i rezultate poziva. Prikupljene informacije pokazuju da su kompanije u BiH zainteresovane, prije svega, za sredstva pomoću kojih će optimizirati poslovne procese, kao i za sredstva za poboljšanje pristupa tržištu. Najčešća pitanja učesnika na forumima odnosila su se na način sufinansiranja, načine pristupa grantovima i procedure javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava.

U nastavku pripremnih aktivnosti za dodjelu bespovrantih sredstava planirano je održavanje treninga kojim će se podržati priprema kvalitetnih prijava na predstojeći poziv.

Ukupna vrijednost EU ProLocal programa iznosi 13 miliona eura, od čega devet miliona eura finansira EU u okviru projekta “Oporavak malih i srednjih preduzeća u područjima zahvaćenim poplavama i jačanje njihove konkurentnosti na osnovu partnerstava za lokalni ekonomski razvoj”, a preostala sredstva osigurava njemačka vlada. Projekt implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Pored bespovratnih sredstava, program će pružiti i niz mjera tehničke pomoći u cilju povećanja konkurentnosti odabranih partnerskih općina i malih i srednjih preduzeća u ovim općinama. Prioritet u dodjeli bespovratnih sredstava će imati općine, odnosno preduzeća koja su pogođena poplavama 2014. godine, saopćeno je iz GIZ-a.

Back To Top