skip to Main Content

Eko

 

Potpredsjednik Seljačkog saveza FBiH Dobroslav Bukmir je izjavio da su, po njegovim saznanjima, bh. poljoprivrednici pretpjeli određene štete zbog privremene zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju.

– Poljoprivrednici su imali štete, prvenstveno oni koji izvoze voće u Rusiju. Jedna od najvećih plantaža u Hercegovini imala je direktne štete jer je isplanirala izvoz više šlepera u Rusiju, a sada je to sve stopirano.  Voće je već bilo spremljeno na šleperima što je direktna šteta – kazao je Bukmir za Fenu, dodajući da se radi o breskvama i nektarinama, ali i drugom voću.

Ranije je najavljeno da će ruska fitosanitarna inspekcija ove sedmice doći u BiH i izvršiti kontrolne preglede u institucijama i kod glavnih izvoznika voća i povrća iz BiH u Rusiju. Kako su objavili pojedini mediji, fokus posjete ruskih inspektora biće njihova sumnja u reeksport voća i povrća, koje nije bh. porijekla, a bilo je iz BiH plasirano na rusko tržište.

Proizvođači u Hercegovini, kazao je Bukmir, spremno dočekuju dolazak ruskih inspektora jer po svim kriterijima proizvode kvalitetno voće. Jedini problem, na koji i sam sumnja, kako je kazao, jeste da je bilo mešetarenja, ali da za to nisu krivi proizvođači. Vjerovatno je, pojasnio je Bukmir, bilo situacija da je određeni dio voća dolazio iz drugih država i EU koja sada ne može izvoziti u Rusiju.

– Nije mi poznato kakve su procedure i koliko će trajati najavljena inspekcija, ali za prethodnih desetak dana od kada je uvedena privremene zabrana izvoza, već su napravljene određene štete.  Optimist sam da će oni donijeti pozitivnu odluku i da će biti nastavljen nesmetan izvoz. Smatram da do svega toga nije trebalo doći i da su nadležni državni organi u BiH trebali reagirati na vrijeme – dodao je Bukmir.

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba “Roseljhoznadzor” 4. augusta uvela je privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda. Kako je tada pojašnjeno, privremena zabrana je uvedena zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu BiH, a zabrana se posebno odnosi na uvoz proizvoda preko trećih zemalja.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top