skip to Main Content

EBRDlogo Highres

 

Stručnjak za javne nabavke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Veljko Sikirica, koji je učestvovao u radu međunarodnog simpozija u Neumu o Reformskoj agendi, izjavio je da skoro 80 posto firmi iz BiH koje se prijavljajuju na tendere EBRD-a dobijaju sredstva za realizaciju projekata, što je izvanredan uspjeh.

Ističe da je sada nužno podići kvalitet poslova i vršiti stalnu obuku i profesionalizaciju te da EBRD već niz godina pruža podršku BiH i zemljama u regionu kako bi prebrodili tranziciju iz planske u tržišnu ekonomiju.

-To ćemo nastaviti raditi, daljim usavršavanjem i prilagođavanje tokovima i interesima zemalja u regionu da idu u daljne integracije, prije svega ekonomske, a samim tim da idu ka boljitku – naglasio je Sikirica, koji je u okviru međunarodnog simpozija o provedbi Refomske agende govorio o mogućnostima poslovanja, finansiranja i razvoja putem EBRD-a.

On smatra da ima pomaka na ostvarivanju ciljeva tranizicije i konačnom stvaranju tržišne ekonomije, ali da na tome treba nastaviti raditi, s obzirom na to da su čak i druge zemlje koje su već u EU još na tom putu tranzicije i stalno se obučavaju.

Govoreći o politici javnih nabavki EBRD-a, naglašava da ta politika prati svjetske standarde i najbolje prakse koje se mogu primjenjivati bilo gdje u svijetu, što je dodatni kvalitet ne samo za okvir evropskih direktiva, već će to vjerovatno biti platforma za javne nabavke u regionu.

Postoje određene razlike i svaki region ima svoje specifičnosti, ali je, kako naglašava, posebno važno da se izvrši profesionalizacija u ovoj oblasti koja je izuzetno bitna kako bi projekti mogli da se realiziraju.

Trodnevni međunarodni simpozij o provedbi Reformske agende, koji je jučer počeo u Neumu, okupio je stručnjake i članove akademske zajednice, predstavnike međunarodnih i domaćih institucija kako bi razmotrili refomske procese koje je nužno provesti u BiH na njenom putu u članstvo EU.

Učesnici su danas razgovarali o reformama u realnom i javnom sektoru BiH te o mogućnostima finansiranja iz sredstava finansijskih institucija.

 

Izvor:FENA

Back To Top