skip to Main Content

Novi „Zakon o suzbijanju damping plata i socijalnog dampinga“ austrijsko Nacionalno vijeće usvojilo je 19. maja 2016. godine, a prije njegovog stupanja na snagu početkom 2017. godine austrijski ministar za socijalnu politiku Alois Stöger i članica bečke vlade za privredu Renate Brauner pozvali su nadležne institucije i udruženja kao finsnsijsku policiju, zdravstveno osiguranje, građevinsku industriju i ostale sudionike u socijalnoj politici da razmotre centralne tačke novog zakona.

Ministar Stöger objašnjava da novi zakon garantuje jednake šanse na domaćem tržištu rada i da to podrazumijeva iste plate za isti rad na istome mjestu, kao i pooštrene kontrole i bolje provođenje zakona.

Borba protiv dampinga plata i socijalnog dampinga i efikasno provođenje novih odredbi za Grad Beč predstavlja jednu od osnovnih političkih vodilja. „Važno mi je da zaštitimo bečku privredu od onih preduzeća koja kroz prevare socijalnog sistema žele steći prednost na tržištu“, izjavila je Braunerova i naglasila da sve državne, gradske i socijalne instutucije trebaju djelovati zajedničkim snagama.

Novi zakon donijet će administrativne olakšice za ozbiljna preduzeća i stvoriti jednake uslove za privredu i industriju. Kada je riječ o kontrolama, prioritet će biti provjera preduzeća koja svoje usluge pružaju iz inostranstva. Prošlogodišnje kontrole su pokazale da je skoro 27 odsto stranih firmi isplaćivalo plate ispod austrijskog minimalca. Novim zakonom će radnicima biti garantovane naknade koje se primjenjuju prema austrijskim kolektivnim ugovorima.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top