skip to Main Content

GENSummit Peter Bale

U srijedu je počeo „GEN Summit 2016“, konferencija Globalne mreže urednika o trendovima i inovacijama u medijima. Beč je ponosan domaćin ove konferencije koja je počela u 14 sati u „Aula der Wissenschaften“ ili „Auli nauka“, nadasve simboličnom mjestu koje je bilo sjedište redakcije najstarije dnevne novine u Austriji „Wiener Zeitung“ još početkom 18. vijeka.

U Beču je više od 600 učesnika iz cijeloga svijeta, a s prvog dana konferencije treba izdvojiti tačke „Virtualna stvarnost, 360o videa i novinarstvo: prijatelji ili neprijatelji?“, odnosno o rapidnom napretku tehnologije i načinima prilagođavanja novih alata novinarskim potrebama. Veliku pažnju privukla je tema „Newsgaming“, odnosno eksperimentisanje video igricama u redakcijskom radu. Održana je i zabavna radionica o tome kako moć igrica može biti iskorištena za vijesti.

Simultano objavljivanje na pet ili deset jezika s ciljem dosezanja do čitalaca širom svijeta bila  je početna zamisao predavanja „Izazov 2020: Kako proizvoditi više jezične vijesti?“. Razgovaralo se o efikasnim softverima za prevođenje, novim šansama za male izdavače i promjenama za cjelokupnu medijsku industriju.

Eurocomm PR kao preduzeće Bečkog holdinga i domaćin novinarima srednje i jugoistočne Evrope ugostio je i novinare iz Bosne i Hercegovine. Konferenciju u Beču prate Tarik Lazović (Dnevni avaz), Edin Salčinović (Oslobođenje), Haris Bilalović (BHRT), Marko Mrkić (Al Jazeera Balkans), Fedžad Forto (FENA), Nedžad Novalić (Klix.ba), Sanja Bogdanović (Banke&Biznis), Jasmin Begić (TVSA), Orhan Hadžagić (Novo vrijeme) i Hajdar Arifagić (Fondeko svijet itd).

(Fotografije:  Copyright/ Eurocomm PR;  Text: EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top