skip to Main Content

 

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je juče Informaciju o analizi uticaja adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na poljoprivredni sektor tog bh. entiteta.

-Svjetska banka je prihvatila obavezu ocjene uticaja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na poljoprivredni sektor RS-a i 9. augusta je održan prvi sastanak na tehničkom nivou u vezi usaglašavanja pristupa i metodologije za ocjenu uticaja na agrar – navode iz entitetske vlade.

Na sastanku, kojem su prisustvovali  predstavnici entiteskih ministarstava poljoprivrede, kao i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako se ističe, dogovoreno je da tim Svjetske banke u narednih nekoliko dana dostavi specifikaciju podataka koji su potrebni za provođenje analize, kao i da se naredni sastanak tima održi u drugoj polovini septembra  kada bi se analizirali podaci koji u međuvremenu pristignu.

Predstavnici Vlade RS-a ukazali su na potrebu da rezultati analize budu dostupni najkasnije do kraja godine, kako bi se na vrijeme mogle planirati mjere koje bi bilo potrebno preduzeti na ublažavanju posljedica primjene Sporazuma, odnosno kako bi se moglo znati s kojim sredstvima bi međunarodne organizacije, a prije svega Evropska unija i Svjetska banka, mogle podržati provođenje takvih mjera.

Ovakav stav je potvrđen i od  ministra poljoprivrede FBiH, kaže se u saopćenju Vlade RS-a.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top