skip to Main Content

 

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo susrela se juče u Sarajevu s ambasadorom Poljske u Bosni i Hercegovini Andrzejom Krawczykom.

Tokom sastanka je razgovarano o prioritetima i planovima u oblasti okoliša i turizma u narednom periodu, dosadašnjim rezultatima, kao i potencijalima za dalji rast i razvoj u ovoj oblasti.

Razmijenjene su ideje o unapređenju sektora turizma, a posebno o saradnji gradova Sarajeva i Krakowa, te mogućnosti održavanja Dana Sarajeva u Krakowu i Dana Krakowa u Sarajevu.

Ministrica Đapo je istakla da trebamo obnoviti historijske i religijske odnose, jer Univerzitet u Krakowu i Bosnu i Hercegovinu vežu posebne veze. Naime, ovaj univerzitet je osnovan 1364. godine i jedan je od najstarijih u Evropi. Za osnivanje ovog univerziteta, sav svoj nakit dala je kraljica Jadviga Anžuvinska, unuka bosanskoga bana Stjepana II Kotromanića. Kraljicu Jadvigu Anžuvansku je papa Ivan Pavao II 1986. godine proglasio blaženom.

Ambasador Poljske je naglasio da je i bh. nobelovac Ivo Andrić povezan s Poljskom, jer je studirao u Krakowu, što je obilježilo njegovo stvaralaštvo.

Historijske veze su nastavljene i tokom austro-agarskog perioda, kada su iz ovog carstva na rad u Bosnu i Hercegovinu poslali 30 eminentnih poljskih sudija.

Izrazivši zadovoljstvo prijateljskim i dobrim političkim i ekonomskim odnosima, ministrica Đapo i ambasador Krawczyk ponovili su kako sve ovo treba iskoristiti  u cilju povezivanja ove dvije zemlje.

Prema nezvaničnim podacima, Bosnu i Hercegovinu svake godine posjeti između 50.000 i 100.000 turista, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Back To Top