skip to Main Content

Zvizdic Mardas 17 03 16

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je juče u Sarajevu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Grčke Dimitriosom Mardasom o bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su politički odnosi dobri i u uzlaznoj putanji, te da ima dosta prostora za proširenje ekonomske saradnje. On se zahvalio na dosadašnjoj principijelnoj i prijateljskoj pomoći Grčke Bosni i Hercegovini.

Zamjenik ministra Maradas je rekao da treba uložiti dodatne napore i u daljnjem ugovornom reguliranju bilateralnih odnosa, posebno saradnje u oblasti turizma. Istaknuo je da bi od obostranog interesa bilo zračno povezivanje, kao i izgradnja Jadransko – jonske autoceste.

Predsjedavajući Zvizdić je zamjenika ministra Mardasa informisao o aktualnoj političkoj situaciji u BiH s osvrtom na ubrzane reformske aktivnosti i poboljšanje ekonomske situacije u BiH i članstvo u EU kao njihov krajnji cilj. Istaknuo je da je reformsko opredjeljenje Vijeća ministara BiH pretočeno u strateški dokument Reformske agende i dodao da je Vijeće ministara, u kratkom vremenskom roku, realizovalo više od 50 posto obaveza iz svoje nadležnosti. Naglasio je da reformski potezi već pokazuju pozitivne rezultate i pozvao grčke privrednike da investiraju u Bosnu i Hercegovinu.

Zamjenik ministra Mardas je iskazao podršku euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Ponovio je opredjeljenost i podršku Grčke euroatlantskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana. Istaknuo je da Grčka sa svojim iskustvima i znanjem stoji na raspolaganju Bosni i Hercegovini.

 

Back To Top