skip to Main Content

Zvizdic Hahn 001 15 06 16

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je juče u Sarajevu evropskog komesara za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesa Hahna sa kojim je razgovarao o preostalim uslovima  koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni kako bi što prije dobila dobila upitnik Evropske unije.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su evropske integracije ključni prioritet Bosne i Hercegovine. On je upoznao komesara Hahna sa dinamikom i stepenom realizacije dogovorenih mjera. Rekao je da je finaliziranje teksta Mehanizma koordinacije u završnoj fazi, kao i da je Vijeće ministara na jučerašnjoj sjednici usvojilo izvještaj o završetku pregovora u vezi adaptacije SSP-a koji je danas proslijeđen Predsjedništvu BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao komesara Hahna i sa pripremama za treći samit zemalja Zapadnog Balkana koji će se održati sljedeći mjesec u Parizu.

Komesar Hahn je pohvalio napredak i čestitao na dobrim makroekonomskim pokazateljima koje je BiH postigla. On je rekao da su vrata Evropske unije za BiH otvorena i da se nada da će, u vrijeme predsjedavanja Slovačke Republike Evropskom unijom, BiH dobiti upitnik na popunjavanje.

Predsjedavajući Zvizdić i komesar Hahn su izrazili  nadu da će svi u BiH pokazati odgovornost  kako bi se što prije ispunili preostali uslovi Evropske unije.

Sastanku je prisustvovao i specijalni predstavnik EU i šef Misije EU u BiH, ambasador Lars-Gunar Wigemark.

Back To Top