skip to Main Content

Anonimno

 

Osobe koje prijavljuju korupciju kod poslodavca u Republici Srpskoj trebale bi u narendom periodu da budu zakonski zaštićene.

Prednacrtom zakona o postupku prijave korupcije i zaštite osoba koja prijavljuju korupciju kod poslodavca bi se na jedinstven način uredila sva pitanja značajna za zaštitu ovih osoba, pravo i dužnost prijavljivanja korupcije, postupak prijave korupcije, obaveza postupanja poslodavca i nadležnih organa u pogledu prijave i zaštite osoba koje prijavljuju korupciju kod poslodavca.

Osim zakonske zaštite osoba koje prijavljuju korupciju, predviđa se i zaštita onih za koje se utvrdi da bi mogli trpjeti štetne posljedice u vezi s prijavom nepravilnosti u radu ili sumnjom na korupcije kod poslodavca, u javnom ili privatnom sektoru.

-Pored obezbjeđivanja zakonske zaštite svih osoba koje prijavljuju nepravilnosti u radu ili sumnju na korupciju, svrha zakona jeste ohrabrivanje građana da aktivnije prijavljuju svaki oblik koruptivnog ponašanja kod poslodavca. Svaki oblik koruptivnog ponašanja direktno ugrožava ljudska prava, a samim tim ruši moral i strukturu društva – rekao je ministar pravde Anton Kasipović na predstavljanju prednacrta ovog zakona

Zakonska zaštita osoba koje prijavljuju korupciju u dobroj namjeri uz istovremeno propisivanje sankcija za neistinito i zlonamjerno prijavljivanje, propisana je i kao zajednički strateški cilj u Strategiji borbe protiv korpcije (2013-2017).

– U narednom periodu nastavićemo sa radom na izradi nacrta zakona koji bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri na prvom narednom zasjedanju – navela je Jelena Vukadinović, pomoćnica ministra u Resoru za poslove notarijata, advokature, pravobranilaštva, besplatne pravne pomoći i sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije.

Prezentaciji ovog zakona su prisustvovali predstavnici ministarstava u Vladi, Unije udruženja poslodavaca, Saveza sindikata RS-a, Osnovnog suda u Banjoj Luci te pojednih nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom.

 

Izvor:FENA

Back To Top