skip to Main Content

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva privrede, usvojila je Odluku o iznosima novčanih poticaja za poljoprivrednu proizvodnju, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva za 2016.

Iznosi poticaja po jedinici poljoprivredne proizvodnje kreirani su na bazi obima poljoprivredne proizvodnje ostvarene u 2015. kao i saznanja o novim kapacitetima za proizvodnju-odnosno prijavu za poticaj, a u skladu sa raspoloživih 3.250.000 KM budžetskih sredstava namijenjenih poticanju poljoprivredne proizvodnje na području Kantona Sarajevo u 2016., saopćeno je iz Pres-službe KS-a

Za Model poticaja proizvodnji predviđeno je 2.958.500 KM, a za Model kapitalnih ulaganja 244.000 KM.

U okviru animalne proizvodnje, poticaje će dobiti farme krava, uzgoji teladi, junadi, ovaca, koza, svinja, farme pilića, pčelinjaci, proizvodnja sirove vune i organizovani otkup svježeg mlijeka. Novčane poticaje će ostvariti i proizvodnja merkantilnih žitarica, heljde, ljekovitog bilja, krompira, plastenička proizvodnja, zasadi i održavanje krošnjastog i jagodičastog voća, proizvodnja gljiva.

U dijelu kapitalnih ulaganja, poticaji će biti isplaćeni za izgradnju štalskih kapaciteta, objekata za skladištenje, hlađenje i sušenje poljoprivrednih proizvoda, izgradnju ribnjaka, novih plastenika, nabavku mehanizacije i ostale opreme, navedeno je u saopćenju.

(Fena)

Back To Top