skip to Main Content

Dsc 02711

 

O budućoj saradnji i povezivanju Kantona Sarajevo i kineske provincije Gansu, a koja je počela otvaranjem Konfučijevog instituta na sarajevskom Centru za interdisciplinarne studije prošle godine, razgovaralo se na sastanku premijera Kantona Elmedina Konakovića i ministra privrede Muharema Šabića sa visokom delegacijom ove provincije predvođenom Zhang Shizhenom, potpredsjednikom Odbora Gensua pri Kineskoj narodnoj političkoj konferenciji.

U svojoj prvoj posjeti Sarajevu i Bosni i Hercegovini, kako su istakli gosti, žele bolje upoznati grad i državu, istražiti tržište u svrhu unapređenja odnosa na polju obrazovanja, kulture i ekonomije. Univerzitet u Sarajevu i Sjeverozapadni pedagoški univerzitet iz Kine su kroz uspostavljanje  Konfučijevog instituta uspješno započeli saradnju te su izrazili posebno zadovoljstvo ovim projektom. Uz želju i interes da  upoznavanje sa jezikom i kulturom Kine dobije više prostora u našem obrazovnom sistemu, provincija Gansu ima potencijale za privrednu saradnju:

“Kao regija na sjeverozapadu Kine, sa 26 miliona stanovnika kroz koju prolazi Put svile imamo pogodnosti povezivanja sa centralnom i zapadnom Azijom i dalje. To stvara velike razvojne mogućnosti, ekonomije, turizma, kulturnog i obrazovnog povezivanja. Ovdje vidimo za nas zanimljive resurse kao što je poljoprivreda, rudarstvo, turizam. Kroz bliže povezivanje naših gradova i provincija želimo posebno povezati i naše privrednike”, istakao je Shizhen prepoznavajući u nacionalnoj i vjerskoj šarolikosti i Sarajeva i Gansua prednosti boljeg razumijevanja.

Premijer Konaković i ministar Šabić upoznali su goste sa strateškim odrednicama razvoja Kantona. Obrazovanje, odnosno pozicioniranje Sarajeva  kao međunarodnog obrazovnog središta je jedna od njih:

“Sarajevo već sada nudi značajne mogućnosti u obrazovnom potencijalu. Tu su, pored našeg Univerziteta i značajni međunarodni univerziteti.Cilj nam je da  kapacitete proširimo, da privučemo strane studente, ponudimo kvalitetne  edukacijske sadržaje koji uz pogodnosti položaja Sarajeva i njegove povezanosti sa Istokom i Zapadom mogu Sarajevo učniti međunarodnim obrazovnim centrom”, istakao je premijer Konaković.

Turizam, drvna i metaloprerađivačka industrija kao i  IT sektor su privredne grane koje bilježe stalni progres i na koje Sarajevo u svom budućem razvoju posebno računa. Kako je naglasio ministar Šabić, na ovim kao i na brojnim drugim poljima Sarajevo ostaje otvoreno za saradnju.

“Za nas je Sarajevo legendarno mjesto, kao neki mitski grad”, objasnili su  na kraju posjete gosti iz Kine jer film “Valter brani Sarajevo” u njihovoj zemlji ima poseban, kultni status, a što može biti, prema riječima domaćina, dobra ideja i podloga  za osmišljavanje novih turističkih sadržaja ovdje.

Back To Top