skip to Main Content

Razvojna podrška Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE DF) objavila je uspješan završetak mentoring programa za 30 startupa sa područja Kantona Sarajevo i Grada Istočno Sarajevo.

Program, koji je provela Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), obuhvatio je 50 sati mentorstva i poslovnih savjeta za početnike u biznisu, u periodu od šest mjeseci, koji je uključivao podršku kao što je razvoj poslovnih planova, strategija prodaje i marketing strategija, finansije i upravljanje poslovanjem, analiza poslovanja, razvoj vještina i pristup finansiranju.

Mentorski program koji podržava mikro, mala i srednja preduzeća (MSMEs) zasnovan je na sistemu koji je SERDA u proteklom period razvila sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju JICA. Mentorske usluge osmišljene su kako bi pomogle poduzetnicima da prevladaju prepreke identificiranjem najboljih rješenja za njihovo poslovanje.

Učesnici mentoring programa su imali mogućnost korištenja Poslovnog akceleratora SERDA-e za sastanke i radionice. Tokom programa, SERDA je okupila uspješne poduzetnike za provođenje nekoliko tematskih treninga za startupe, što je značajan doprinos njihovom daljnjem razvoju poslovanja.

Predsjednik odbora Razvojne podrške Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE DF) Markus Aschendorf rekao je da poduzetništvo vide kao važan element ekonomskog razvoja.

– Rad s SERDA-om na podršci mentorstvu za poduzetnike u Bosni i  Hercegovini omogućio nam je poticanje daljnjeg razvoja i  finansijske uključenosti startup poduzetnika – kazao je Aschendorf .

Back To Top