skip to Main Content

Jačanje ekonomskih odnosa i vanjskotrgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Italije dodatno bi ojačalo i povezano dvije prijateljske zemlje, istaknuto je na jučerašnjem susretu članova Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa delegacijom Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije.

Tokom razgovora, kojima su u ime Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH prisustvovali zamjenica predsjedavajuće Komisije Nermina Kapetanović, te članovi Komisije Senad Šepić i Mirsad Đonlagić, izražena je zahvalnost na sveukupnoj podršci koju je Italija pružila našoj zemlji, te prisustvu njenih kompanija i investicija na bosanskohercegovačkom tržištu. Domaćini su, i ovom prilikom, pozvali italijanske parlamentarce da ohrabre investitore za još snažnija ulaganja u privredu BiH, a, kako je naglasila zamjenica predsjedavajuće Nermina Kapetanović, izvrsne mogućnosti za saradnju postoje u prehrambenoj, drvno-prerađivačkoj i industriji kože. Gosti iz italijanskog Parlamenta napomenuli su da bi prilika za produbljivanje ekonomske saradnje mogao biti i Biznis forum koji će se u okviru Samita Berlinskog procesa održati u Trstu 12. jula ove godine.

Razgovarajući o napretku Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji članovi Komisije za vanjske poslove naglasili su da je za Bosnu i Hercegovinu izuzetno značajna podrška prijateljske Italije i njenog interesa za dešavanja u regionu Zapadnog Balkana. Prema riječima predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije Fabrizia Cicchitta, tako će biti i ubuduće i Italija je spremna biti glas Bosne i Hercegovine i njena podrška u procesu približavanja euroatlantskim integracijama.

Delegacije predstavničkih domova Parlamentarne skupštine BiH i Italije, na kraju susreta, zaključile su i da saradnja parlamentarnih grupa prijateljstava treba biti podignuta na viši nivo.

Back To Top