skip to Main Content

MKP MPPI (2)

 

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić sa suradnicima održao je juče sastanak sa izaslanstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske na čelu sa Olegom Butkovićem.

Osim tema iz oblasti prometa i komunikacija, fokus razgovora stavljen je na zajednički projekt izgradnje mostova na Savi kod Gradiške i Svilaja, most Kopno – Pelješac, te Prijedloga Sporazuma o delegiranju usluga u zračnoj plovidbi između BiH i Republike Hrvatske i Unske pruge. Na današnjem sastanku razgovarano je i o Koridoru Vc, a općeniti zaključak je da je napravljena dobra uvertira za otvorena pitanja i zajedničke projekte, te da se veoma brzo može biti operativno kada je riječ o konkretnim projektima.

MKP MPPI (4)

„Na sastanku smo pokušati riješiti pitanja vezana za prometnu infrastrukturu, a koje su od velikog interesa za naše zemlje. Promet i prometna problematika jeste veći dio naših zajedničkih projekata. Izgradnja mosta na Pelješcu nikada nije bila sporna sa stanovišta struke, ali se isto nastojalo ispolitizirati, iako  je poznato da će Hrvatska most graditi po pravilima struke i međunarodnim propisima vezanim za takve infrastrukturne projekte. Što se tiče prava neškodljivog prolaza iz Neumskog zaljeva, Hrvatska će ispoštovani Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima mora, a pri izgradnji Pelješkog mosta pridržavat će se svih tehničkih međunarodnih standarda,“ istakao je Dalipagić.

Današnji susret bio je uvertira za zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, koja bi se trebala održati u Sarajevu u svibnju ove godine.

„Na sastanku smo se fokusirali na najvažnije infrastrukturne projekte, koji vjerovatno zaokupljuju i javnost u BiH, kao što je izgradnja mosta na Svilaju, te nastavku i početku izgradnje mostova u Gradišci preko Save i mosta Brčko-Gunja. Na području željezničkog prometa, dali smo prednost Unskoj pruzi i njenom što skorijem stavljanjem u funkciju. Također smo donijeli jedan od značajnih zaključaka da se napravi analiza svih postojećih sporazuma, koji imaju ove dvije države a vezane su za oblast prometa,  te vidjeti koje je potrebno revidirati“, naglasio je ministar Butković.

 

Back To Top