skip to Main Content

Prezentacija poslovnih ideja pet učesnika čiji su projekti ušli u završnu fazu Inkubatora poslovnih ideja u sklopu Projekta za zapošljavanje mladih (YEP), koji uz podršku Vlade Švicarske realizira njemačka konsultantska kuća GOPA, održana je u Bugojnu.

– Općina Bugojno je, zajedno s projektom YEP zapošljavanja mladih, ušla u ovaj projekt krajem prošle godine. Početkom 2018. objavili smo javni poziv i pozvali sve one koji su zainteresirani da sudjeluju u Inkubatoru poslovnih ideja, da se prijave – kazala je kooordinatorica Projekta zapošljavanja mladih na području Bugojna Tidža Čaušević.

Po njenim riječima, pomenuti javni poziv izazvao je veliki interes građana, od kojih je više od četrdeset prijavilo svoje poslovne ideje.

– Nakon toga, uslijedila je intenzivna obuka, odnosno inkubacija i analiza svih prispjelih poslovnih prijedloga, da bi u konačnici stigli do završne faze cijelog ciklusa – naglasila je.

Kako je kazao viši stručni saradnik za socijalno preduzetništvo u YEP projektu Inkubatora poslovnih ideja Dženan Trbić, cilj je da se smanji nezaposlenost, pruži podrška osnivanju i radu preduzeća te osigura stručna i finansijska podrška u provedbi najkvalitetnijih poslovnih ideja.

– Predstavili smo poslovne poduhvate koji su u sklopu YEP Inkubatora bili razvijani u prethodna nešto više od tri mjeseca. Inače, YEP Inkubator se implementira u 33 lokalne zajednice na prostoru cijele BiH, a ideje koje dobijamo veoma su raznolike i, što je veoma važno, značajno je prisustvo modernih tehnologija, tako da imamo neke veoma napredne IT ideje – istaknuo je.

Svim učesnicima u projektu uručeni su certifikati, a poduhvatima koji dobiju pozitivnu ocjenu bit će ponuđen paket podrške koji uključuje investiciona sredstva za pokretanje biznisa i mentorsku podršku u oblastima za koje se utvrdi da postoji potreba.

(Fena)

Back To Top